A cégek kétharmada bért emel a munkaerőhiány miatt

DSZZS20111013006
2016.09.08. 16:13

A vállalatok 67 százaléka béremeléssel próbálja kezelni az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt - ez derült ki legjobbmunkaadók.hu felméréséből. A honlap 150, összesen több mint százezer embert foglalkoztató magyarországi vállalatot kérdezett a munkaerőhiány hatásairól.  A felmérésből kiderült, hogy szakmunkást találnak legnehezebben a cégek,

a válaszadók 55 százaléka szerint nagyon nehéz, 28 százaléka szerint pedig gyakorlatilag lehetetlen szakmunkást találni.

Hasonlóan nehéz szellemi foglalkozású szakembert találni, ez a cégek 47 százalékának okoz problémát, betanított munkások toborzása pedig 48 százaléknak megy nehezen. Vezető és adminisztrátor pozíciókra viszont van elég ember, ez utóbbiban a cégek 67 százalékánál nincs munkaerőhiány. 

A szakmunkát igénylő állások 30 százalékára és a betanított munkás feladatok 22 százalékára nincs is jelentkező, de jellemzőbb probléma, hogy az alkalmas jelöltek keveslik a felajánlott fizetést. Éppen ezért nem meglepő, hogy a cégek 67 százaléka béremeléssel próbálja leküzdeni a munkaerőhiányt. Amíg pedig nem találnak elég embert, a vállalatok túlnyomó többsége átszervezésekkel és túlórákkal próbálja betömni a lukakat, miközben minden létező helyen megpróbálnak embereket toborozni.