Komolyan bért kell emelnie az Auchannak

2016.10.25. 15:57 Módosítva: 2016.10.25. 17:30

Novembertől átlag 14 százalékos általános béremelést harcolt ki a szakszervezet az Auchannál, ami így évi mínusz másfél milliárdot fog jelenteni a cégnek, írja az MTI.  A tavalyi béremeléssel együtt így átlagosan 24 százalékot emeltek az auchanosok bérén.

Mindenféle pótlékokkal így az cég szerint átlagosan bruttó 226 ezret fog keresni egy auchanos dolgozó. Ez az jelenti, hogy elég keveset kerestek átlagosan a cég dolgozói, hiszen ez extra adókedvezmények nélkül nagyjából 150 ezres nettó bérnek felel meg.

Azaz nagyjából 120 ezret kaphattak átlagosan két éve még az auchanosok. Ez kevesebb, mint ma egy ukrán szalagsori vendégmunkás bére mondjuk a Samsungnál. Arról nem adtak információt, hogy mekkora a szórás, azaz mekkora az átlagos különbség a fizetések között. 

Az is kiderült a közleményből, hogy a cégnek 5400 saját alkalmazottja van az áruházi, központi és logisztikai munkakörökben, őket érinti a mostani bérfejlesztés. A cég egyébként mérsékelt növekedésben van, a magyar vállalat tavaly 3,6 százalékkal növelte a forgalmát, miközben a költségeket visszavágta egy picit, 0,7 százalékkal. 19 százalékot nőtt az adózás és értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA), 10,1 milliárd forintra. Ebből 2,2 milliárdos mérleg szerinti eredmény jött ki a végére.