Változtatna a közmunkán a kormány

2016.11.11. 09:37

Úgy tűnik, most már a kormány is felismerte, hogy a közfoglalkoztatás sok területen nemhogy nem segíti vissza az embereket az elsődleges munkaerőpiacra, de kifejezetten visszatartja az embereket attól. Ezért a frissen kormányközelbe került Világgazdaság értesülései szerint több minisztériumban is dogoznak azon, hogy hogyan lehetne átalakítani a rendszert úgy, hogy az, az eredetileg megfogalmazott céljának  megfelelően visszasegítse az embereket az elsődleges foglalkoztatásba.

A lap értesülését Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és a Fidesz parlamenti képviselője is megerősítette, mondván, hogy a NAK benyújtotta saját javaslatait a készülő előterjesztéshez. Győrffy szerint az a probléma a közmunkával, hogy kiszorító hatása van, mert nincs akkora különbség a közmunkával és a mezőgazdasági munkával elérhető bérek között, hogy megérje elmenni napi 8 órában dolgozni érte. Éppen ezért az lenne a megoldás, ha nőne a különbség a közmunkások és a agrármunkások bérei között, bár hogy ezt hogyan kellene elérni (a béreket növelni, vagy a közmunkások bérét csökkenteni), azt Győrffy nem fejtette ki. 

A NAK azt is szeretné, ha az állam átvállalná legalább egy részét azoknak az adóterheknek, amiket egy vállalkozónak az idénymunkára kikért és a munkaügyi központ által kiközvetített közmunkás vagy munkanélküli dolgozó bére után kell fizetnie.