Drágábban ehetnek az angolok a brexit miatt

2016.12.09. 10:32

Kisebb lesz a választék, ami meg marad, az drágább lesz a brit élelmiszerboltokban, ha hazazavarják az összes EU-s bevándorlót – ezzel riogatja a közvéleményt a brit élelmiszeripar. A Guardianben megjelent nyílt levelükben Nagy-Britannia legnagyobb élelmiszeripari szakmai szervezeteinek vezetői – összesen harminc, a csipszgyártók szövetségétől a sör- és kocsmaszövetségen át a farmerszövetségig – azt írják, hogy

közel négymillió EU-s állampolgár dolgozik a brit élelmiszeriparban,

az élelmiszermérnököktől a napszámosokig, akik a brexit-népszavazás után máris elkezdtek hazamenni. Ha viszont a kormány nem oldja meg, hogy rendezett körülmények között az országban maradhassanak, akkor azt minden ételevő brit meg fogja szívni. A levél szerint az EU-s bevándorlók alkalmazása eddig stabilizálta és alacsonyan tartotta az élelmiszerárakat, amiknek az emelkedése elég rosszul érintené az amúgy is elég nagy pénzügyi nyomás alatt álló brit háztartásokat.

Bevándorlók nélkül pedig  a brit élelmiszeripar  nem nagyon tudja megoldani a működését, mert nemcsak a vacakabb melókra nem találnak brit munkavállalót, aki hajlandó lenne mondjuk a farmokon dolgozni, de élelmiszermérnökből és egyéb jól képzett szakemberből sincs elég a szigetországban. 

A szövetségek azt kérik a kormányzattól, hogy adjon megnyugtató választ arra, hogyan biztosítja a már Nagy-Britanniában lévő bevándorlók maradását. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy ha a kormány kialakít valamilyen munkavállalási engedélyrendszert, az élelmiszeriparban dolgozni akarókat ne érje hátrány a pénzügyi szektorban vagy az autóiparban foglalkoztatott bevándorlókkal szemben.