Újra rájött a kormány, hogy rossz a közmunkaprogram

2016.12.29. 09:07

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rájött, hogy eléggé félresikerült a közmunkaprogram, és az abban részt vevő 250 ezer ember több mint felének talán lehetne értelmes munkája is. Erről Simon Attila, a tárca helyettes államtitkára beszélt a Világgazdaságnak.

Elromlott szegény

Igaz, szerinte „jó válasz volt” 2011-ben kibővíteni a közmunkaprogramot, csak időközben kiüresedett a munkaerőpiaci kosaruk”, és most már nem minden esetben működik jól a dolog. Azt nem mondta el, de jó tudni, hogy míg 2011-ben havonta átlagosan 75 810 fő vett részt a közfoglalkoztatásban, mára 250 ezresre duzzasztották a programban részt vevők számát. A kormány óriási erőfeszítéssel tuszkolt minden munkanélkülit efelé, nagyrészt azért is, mert ezáltal papíron erősen javították a munkanélküliség statisztikai mutatóit. 

Csakhogy ezzel döntően tényleg csak a statisztika javult, és hiába az uniós figyelmeztetés, hogy főleg csak magunkat verjük át az egésszel, eddig folyamatosan bővítettük a programot. Az is igaz, hogy minisztériumok közül az NGM az utóbbi időben már elkezdte mondogatni, hogy talán ténylegesen mást kellene csinálni.

Soha nem ment a dolog

Egészen pontosan nagyjából azt, ami a korábbi cél volt: a munkanélkülieket minél gyorsabban visszasegíteni a valódi, értelmes munkaerőpiacra. Eddig ezt pocsék hatékonysággal csináltuk, 2011 és 2013 között ugyanis a közmunkások csupán 13,3 százalékát sikerült visszavezetni a valódi munkahelyekre. 

Most az NGM tiltásokban gondolkozik, és így alakítaná át a programot:

  • 3 éven belül csak 12 hónapig lehessen valaki közfoglalkoztatott.
  • A szakképzettek csak úgy kerülhessenek be, ha az állami foglalkoztatási szolgálat három hónapon belül nem tud a képzettségüknek megfelelő munkahelyet biztosítani nekik, vagy három munkaadó visszautasítja őket.
  • A 25 év alattiakat kizárnák, nekik majd gondolkoznak más eszközökön.

Mindezekről a változtatásokról januárban tárgyalhat a kormány, ugyanakkor az államtitkár konkrét időpontot nem nevezett meg, hogy mikorra akarnak tényleges változtatást. Annyit árult el, hogy ha minden jól megy, akkor akár már márciustól szóba jöhetnek az új szabályok.