A cégek fele a hangulatot javítja munkaerőhiány ellen

2017.10.09. 16:17

Idénre már a cégek majdnem 40 százaléka küzd a munkaerőhiánnyal, és változatos módon próbálkoznak megtartani is az embereiket, áll az MKIK GVI tanulmányában, amit a Portfolio vett észre. 

A legtöbben a béremeléssel próbálkoznak, de sokan fejlesztik a munkakörülményeket, továbbképzéseket adnak vagy épp a munkahelyi hangulatot próbálják javítani az elvándorlás ellen. 

A munkaerő megtartása érdekében a legkevésbé a legkisebb  20-49 fős, a nem exportáló, az építőipari, illetve a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások tudtak lépéseket tenni.

Leginkább pedig a nagyobb,  100 fő feletti, a döntően exportáló, az egyéb gazdasági szolgáltatások terén tevékenykedő, valamint a részben külföldi tulajdonban álló cégek voltak képesek tenni valamit a munkaerő megtartásáért. Új emberek közül egyébként különösen tapasztalt munkavállalókat nehéz felvenni. De igazából bárki értelmeset nehéz lehet találni a második helyen már a kezdők állnak. 

A válaszadók közel fele szerint a következő egy évben súlyosabbá fognak válni a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák Magyarországon, 45 százalékuk szerint nagyjából ugyanilyenek lesznek jövőre is a gondok. Csak a válaszadók 5 százaléka gondolja azt, hogy az ilyen nehézségek enyhülni fognak. A kutatást 400 cégvezető megkérdezésével végezték, idén júliusban.