Alig van, aki leszedje a magyar szamócát

2018.05.08. 08:43

Hiába várják már az emberek a zöldségesnél a magyar szamócát, a munkaerőhiány a szamócabizniszt is elérte. A Népszava cikke szerint a termelők alig találnak napszámost, aki leszedi a szamócát, mert aki tehette, az elment nyugatra szüretelni. Pedig  az elmúlt években emelkedtek a fizetések, idén nyáron már 800-1400 forintos órabérért lehetne szedni a gyümölcsöt, Ausztriában és Németországban viszont 8-10 euróért, vagyis óránként 2500-3100 forintért lehet pontosan ugyanazt csinálni. 

Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak azt mondta, hogy évek óta egyre nehezebb a 800-900 hektáron termő, nagyjából 10 ezer tonnás magyar szamócatermést leszüretelni. Az alelnök olyan termelőről is tud, aki a munkaerőhiány miatt hagyott fel a szamócatermesztéssel. 

Lehetne persze elvileg keletről vendégmunkásokat hozni, de a magyar fizetség nekik sem annyira vonzó: az ukrán és szerb vendégmunkások inkább Lengyelországba, a románok pedig Olaszországba és Spanyolországba mennek, ha nem ők is az osztrák és német földeken versengenek a magyarokkal. Napszámos munkára kiközvetített közmunkásokkal pedig Apáti szerint nem nagyon lehet elvégeztetni a munkát, mert sokan nem rendelkeznek a szamócaszedéshez szükséges minimális ismeretekkel sem. 

Az alelnök szerint ha nem változnak a trendek, akkor idővel itthon is muszáj lesz béreket emelni, ami pedig a szamóca árában is meglátszik majd.