Sztrájkkal fenyegetőznek az Amazon munkásai a koronavírus miatt

2020.03.31. 10:05

A kijárási korlátozások, az önkéntes és elrendelt karanténintézkedések miatt az eddiginél sokkal nagyobb szerep jut az emberek mindennapi bevásárlásaiban az e-kereskedelemnek, ami miatt óriásira nőtt a nyomás az olyan cégekre, mint az Amazon, no meg az ezek raktáraiban, logisztikai központjaiban robotoló munkásokra is. A nyomás pedig most még ennél is nagyobb, ugyanis

az amerikai e-kereskedelmi óriás dolgozói szerint a cég nem tesz meg mindent a koronavírus elleni védekezés érdekében,

ezért pedig az Amazon munkásai sztrájkkal fenyegetnek. A legelégedetlenebbek az Amazon élelmiszer-kiszállító cégénél, az Instacartnál dolgozó munkások, akik a  BBC cikke szerint  azt követelik, hogy a cég biztosítson nekik megfelelő védőfelszerelést, fizessen veszélyességi pótlékot, és támogassa azokat az alkalmazottakat, akik nem tudnak dolgozni a vírus miatt. A dolgozók képviselői szerint az Amazon a több mint 150 ezer futárjának veszélyeztetésének árán keresi magát agyon a koronavírus-járvány alatt, amivel amúgy az élelmiszert vásárlókat is veszélybe sodorja. 

Az Amazon egyik New York-i, Staten Island-en lévő raktárában is tüntettek a dolgozók, ott azt követelték, hogy a cég zárja be és fertőtlenítse az egész létesítményt, miután több dolgozónál is kimutatták a koronavírust. Ahogy a CNN írja, a cég erre részben azzal reagált, hogy kirúgta a tüntetés egyik szervezőjét, a hivatalos közlemény szerint azért, mert az megszegte az elrendelt karanténintézkedéseket. Christian Smalls, a kérdéses dolgozó érintkezésben volt az egyik beteg dolgozóval, ezért elrendelte a cég, hogy két hétig maradjon otthon, Smalls ennek ellenére megjelent az általa szervezett tiltakozáson, ezért mondtak föl neki. Smalls mindezt úgy kommentálta, hogy a kirúgása jól jelzi azt az apátiát, ahogy az Amazon az egész koronavírus-helyzethez áll. Az ügyben New York legfőbb ügyésze, Letitia James is megszólalt, aki szégyenteljesnek nevezte, hogy az Amazon kirúgja a munkatársaiért bátran kiálló alkalmazottját. 

A cég azt közölte, hogy minden létesítményt rendszeresen tisztítanak, a dolgozóknak pedig megteremtik a lehetőségét, hogy fizetett vagy fizetés nélküli szabadságot vegyenek ki, ha veszélyben érzik magukat, és nem akarnak dolgozni. A cég emellett azt is bejelentette, hogy megemeli a raktárakban dolgozók és a futárok bérét, a koronavírus miatt megbetegedő dolgozóknak pedig két hét fizetett betegszabadságot és extra fizetést ad majd. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!