Bankszövetség: Sokrétű megoldás kell

2013.09.19. 12:22

Valutaváltó

A Bankszövetség elnöksége hétfőn arról tárgyalt, hogy a jegybank állásfoglalásának megfelelően, át kell dolgozniuk az egyik javaslatuk megoldási irányát, illetve egyebek között a nehéz helyzetben lévő ügyfelekről is egyeztettek – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Népszabadságnak adott interjúban.

A főtitkár elmondta, nem gyors, hanem sokrétű, komplex megoldást akarnak találni. Arra a kérdésre, hogy mivel készülnek a bankárok november elsejére, azt mondta: a reális célokhoz minden fél számára reális határidő kell. „A devizahitelezés hosszú időszakot ölel fel, nem várható el, hogy rövid idő alatt találjunk rá átfogó megoldást. A kialakult helyzetre nincs egyszerű megoldás, ha lenne, már megtaláltuk volna.”

Leszögezte, hogy a bankok olyan megoldásban érdekeltek, amelyben az igazságosság, a méltányosság és a megfelelő teherviselés egy jól működő rendszert alkot, a potyautasokat, az ingatlanspekulánsokat pedig mindenképpen szeretnék kiszűrni a folyamatból. Elmondta, hogy a kormányzattal folyamatos az egyeztetés. Szavai szerint a nemzetgazdasági tárca adó- és pénzügyekért felelős államtitkárságát jelölte ki a kabinet a szakmai egyeztetések lefolytatására, őket tekintik a természetes tárgyaló partnerüknek. Képviselőikkel heti rendszerességgel tárgyalnak.

Megerősítette, hogy állami szerepvállalás nélkül nem tartják megoldhatónak a problémát. Több százezer szerződés átstrukturálását ugyan elvileg meg lehet tenni egyenként, de gyakorlatilag szerinte ez csak úgy oldható meg, ha jogszabály születik annak érdekében, hogy ne kelljen mindenkivel külön-külön megállapodni. Ugyancsak ezt indokolja, hogy olyan nagy állományról van szó, amelynek megmozgatása a jegybank nélkül zavarokat okozhat a pénzpiacok működésében, jelentősen gyengítheti a forintot.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt napok üzengetései után lát-e esélyt olyan megoldásra, amely a bankok számára is elfogadható, igennel válaszolt, megjegyezve, hogy piacgazdasági szükségszerűségnek tartja a helyzet normalizálódását.