Itt vannak a legdrágább bankszámlák

2013.12.04. 07:03

Valutaváltó

A lakosság díjmentes készpénzfelvétele rendeződni látszik februártól (a héten már lehet nyilatkozni, hogy melyik bankszámlánkhoz szeretnénk ezt kapcsolni), miközben a vállalatok helyzetéről sokkal kevesebbet beszélünk. Pedig a cégek jóval több pénzt mozgatnak. Az igazi tranzakciós adóbevételt tőlük várják, itt is főként a közepes és kisebb cégektől, hiszen a legnagyobbaknak több lehetőségük van az illeték elkerülésére.

A vállalati számlákra nem vonatkozik az ingyenes készpénzfelvétel, több bank már vagy háromszor drágított idén a céges számlacsomagokon. Vállalkozóknál a költségek döntő része az utalások költségeiből és a számlavezetési díjból áll. A készpénzfelvétel a legdrágább, de ezt, amennyire csak tudják, elkerülik a cégek, és sokan így vannak a készpénzbefizetéssel is, ami a céges számlákon általában díjköteles.

Egy átlagos számla

Egy 30 milliós bevételű cégnek, melynek 2 500 000 forint érkezik havonta a számlájára, hét darab bankon belüli utalása van összesen 500 000 forintért, és 15 darab bankon kívüli utalása van összesen 1 000 000 forintért havonta. Kétszer vesz fel idegen ATM-ből pénzt, összesen 150 000 forintot, és tízszer vásárol bankkártyával, összesen 200 000 forintért. A cégnek egy olcsó bankkártyája van, internetbankot használ, és elektronikus számlakivonatot kap.

A díjkülönbségek érzékeltetése szempontjából érdekes, hogy a fenti tranzakciók a legolcsóbb banknál (Széchenyi Bank) havi 7650 forintból is megúszhatók, de fizethetünk ugyanezért 70 046 forintot is, ha a CIB Bankszámla Pluszt választjuk. A várható banki díjcsökkenések miatt (több bank jelezte, hogy olcsóbb számlákat tervez) hamarosan nem lesznek tízszeres különbségek, de még mindig bőven megéri majd bankunk körmére nézni.

A legtöbb cégvezető a számlavezetési díjból indul ki, hiszen azt könnyű megérteni. Sok bank ezzel már nem trükközik, mert tudják, hogy erre odafigyelnek az ügyfelek. A BankRáció 210 céges számlát összehasonlító kalkulátorában a számlák egyharmadának 0 forintos számlavezetési költsége van, és ahol felszámítanak díjat, az is inkább 5–9000 forint között van.

A K&H-nak és a CIB-nek van több számlaterméke is, amiknél több mint 20 000 forint a számlavezetési díj, bár a K&H Aktív számlacsomagja havi húsz darab internetes bankon kívüli utalási költséget tartalmaz, így ha nagyobb összegeket mozgatunk, akkor jóval többet spórolhatunk rajta.

A CIB viszont mintha elárazta volna a termékeit, a CIB Elektronikus Üzleti Számla Plusznál havi 20 533 forintot, a CIB Bankszámla Plusznál havi 43 427 forintot (!) fizetünk számlavezetésért jelenleg (ezek majd lecsökkennek 6020 forintra és 12 732 forintra, de mivel a bankok nem egységesen változtatnak a díjaikon a jövőben, így a jelenlegi díjakra koncentrálunk). Egyik CIB-es számlához sem járnak ingyenes utalások vagy bármilyen lényeges kedvezmény.

Bankon kívüli utalások

Habár a bankon belüli utalás olcsóbb, a legtöbb cég főként bankon kívülre utal, és így érdemes összehasonlítani a bankszámlákat, ha váltani akarunk. A bankon belüli utalás akkor fontos, ha ugyanahhoz a bankhoz igazolunk, ahol a legtöbb partnerünk, beszállítónk van, vagy olyan bankba, ahol sok alkalmazottunk dolgozik, hiszen a béreket utalással egyenlítjük ki (a nyolc legnagyobb bank erre a jó példa).

Nem az a kérdés, hogy a bankunk áthárította-e a tranzakciós adót az utalásokra (mert igen, ebben szinte biztosak lehetünk), hanem hogy mennyit fizetünk minimálisan az utalásokért, és milyen rejtett költségek lehetnek még.

Sokszor olyan alacsony összeget utalunk, hogy nem is a valós százalékos díjat fizetjük meg a banknak, hanem a minimumdíjat.

Egyéves kamatot hagyhatunk ott

Az FHB Bázis bankszámlának az internetes bankon kívüli utalás díja 0,12 százalék, de minimum 150 forint (plusz erre rájön a 0,3 százalékos, de maximálisan 6000 forintos tranzakciós illeték). Tehát itt akár 2000, akár 12 000 forintot utalunk, a 150 forintos banki költséget mindenképpen ki kell fizetnünk.

Az MKB 1X1 Mikro számlájánál az utalás már dupla annyiba kerül (0,23 százalék, plusz a tranzakciós illeték), és az első három utalásnál is minimum 350 forintot kell fizetnünk, de az igazán durva emelés a negyedik utalásnál jön, amikor ismét duplázódnak a díjak (0,47 százalék plusz tranzakciós illeték), és itt már 705 forintos minimumdíjat kell fizetünk. Vagyis több mint négyszeres a különbség. Ha sok kis utalásunk van, akkor mindenképpen el kell kerülni az ilyen csomagokat, mert ha csak 500 forintot utalunk el, akkor az utalások költsége több lesz, mint a pénz, amit elutalunk.

Az FHB számlájával a fenti cég utalásai havi 6750 forintba kerülnek, az MKB-nál mindezért már havi 20 365 forintot fizetünk. A CIB Elektronikus Üzleti Számla Plusznál (ahol a legkedvezőbbek az utalási díjak elképzelt cégünkre) 0,443 százalékot (plusz tranzakciós illetéket) és minimum 606 forintot kell fizetnünk. Tehát extrém esetben, ha 5000 forintot utalunk, akkor több mint 10 százalékba kerül az utalás költsége, de ha 15 000 forintot utalunk, akkor is kb. egyéves betéti kamatunkba kerül az az egy tranzakció.

Készpénzfelvétel

Példabeli cégünk minimális készpénzt vesz fel, havi 150 000 forintot két alkalommal. Mindez a lakosságnak jövő februártól díjmentes lesz, de a cégek fizethetnek ezért havi 2260 forintot is a Raiffeisen Vállalkozói Aktív Számla 1 csomagban, 2433 forintot a CIB Bázis Üzleti Számla Plusz egyéni vállalkozások esetén vagy 2500 forintot a Citibank CitiBusinesss átalánydíjas számlacsomagjában.

Tételdíj

Könyvelési díjnak is hívják, amit minden egyes tranzakciónál felszámít a bank. Ezzel is szeretnek trükközni a bankok, bár már egyre kevesebb ilyen számla van. Főleg akkor kel vigyázni vele, ha sok tranzakciója van a cégnek (mondjuk egy webes áruháznak sok a jóváírása), mert a tételdíj akár 54 forint is lehet (MKB 1X1 Mikro Szolgáltatáscsomag), de a TOP3-ban még az UniCredit Kisvállalati számla is benne van 47 forintos díjjal vagy az Erste Business számlacsomag 42 forinttal.

„Nem érdemes csupán egy-két díjat nézni, mert körülbelül 120-féle díjtétel tartozik egy számlához. Míg – a legegyszerűbb példánál maradva – régen a magas számlavezetési díjhoz alacsonyabb utalási költségek társultak, addig mára ez teljesen felborult. Érdemes ezért az összes költséget egyben nézni és aszerint meghozni a végleges döntést” – tanácsolja Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője.