Az OTP veheti meg az MKB-t

2013.12.05. 11:44 Módosítva: 2013.12.05. 11:44

Valutaváltó

„Minden olyan bank iránt érdeklődünk, amely eladó, élénken figyeljük őket” – idézi a Portfolio.hu Csányi Sándor OTP-vezér Forbesnak adott interjúját. Csányi ezt arra a kérdésre válaszolta, amelyben az OTP lehetséges akvizíciós célpontjairól, többek között az MKB-ról kérdezték. Az OTP vezére hozzátette ugyanakkor, hogy nem adná fel a bank nagyon erős tőke- és likviditási pozícióját. Nem szeretne olyan helyzetbe kerülni ismét, amikor a pénzbőség eltűnik a piacról, és miközben a kötvényeik lejárnak, ezeket rövid távú forrásokból kell visszafizetniük – utalt a 2008-as pénzpiaci megingásra.

Az interjúból az is kiderült, hogy Csányi szerint hosszú távon fenntarthatatlan a bankszektor adóztatásának a jelenlegi szintje, és károsíthatja a gazdaságot. A 350 milliárd forint összegűként említett adóteher a GDP több mint 1 százaléka. A Reuters megjegyzi: a bankadó és a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó Orbán Viktor miniszterelnök pénzügyi stabilizációs intézkedéseinek részét képezik, melyeket sok kritika ért, ugyanakkor segítettek Magyarországnak abban, hogy lekerüljön az EU fiskális bűnösöket tömörítő listájáról.

Az összefoglaló szerint Csányi úgy véli, a bankszektor közelít „munkakapacitásának végéhez”, és nehéz megmondani, ki finanszírozná a gazdasági növekedést, ha multinacionális társaságok az OTP és egy-két más bank kivételével ebben nem vennének részt.