Bitcoin ellen figyelmeztet a bankfelügyelet

2013.12.13. 12:58

Valutaváltó

Figyelmeztetést adott ki az olyan virtuális pénzek, mint a Bitcoin vásárlásának, birtoklásának és kereskedelmének veszélyeiről az EBA, az európai bankfelügyelet.

Az EBA arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy a virtuális pénzek használói semmiféle jogi védelmet nem élveznek, és virtuális pénzük elveszítése semmiféle következménnyel nem jár. Ide tartozik, hogy hasonlóképpen semmi nem garantálja a kiberpénzek árfolyamának stabilitását sem, idézi az MTI.

Bármikor elvehetik az egészet

A felhasználónak tudnia kell, hogy a virtuális pénzt forgalmazó platformok általában mindenféle szabályozás nélkül működnek, azok nem tekinthetők valós pénzt betétként kezelő bankoknak. Jelenleg nem létezik olyan szabályozás az EU-ban, ami meg tudná védeni a felhasználókat pénzük elveszítésétől, ha a virtuális pénzt tartó portál beszüntetné működését vagy tönkremenne.

A számítógépeken, laptopokon és okostelefonokon tárolt virtuális pénztárcák is elérhetők a hackerek számára. Volt már rá példa, hogy jelentős virtuális pénzt loptak egyes felhasználóktól, és ilyenkor szinte semmi esély nincs a pénzek visszaszerzésére.

A virtuális pénzek üzleti átutalásokra való használatára sem nyújt jogi védelmet semmiféle kártalanítási szabály az EU-ban, tehát sokkal kockázatosabb bármit is venni rajta.

A virtuális pénzekkel lebonyolított tranzakciók anonimitása bűncselekmények elkövetésére is kiváló lehetőséget nyújt, beleértve a pénzmosást is - figyelmeztet az EBA. Az ilyen visszaélések miatt a bűnüldöző szervek viszont bármikor lezárhatják a kiberpénzt forgalmazó platformokat, ami a felhasználó számára annyit biztosan jelent, hogy elveszíti az ott tartott virtuális pénzt.

Csak amennyit belefér, ha hamar elvesztünk 

Nem ajánlatos megfeledkezni arról sem - figyelmeztet az EBA -, hogy adózási vonzatai még a virtuális pénzeknek is lehetnek. Ezért mindenkinek melegen ajánlott meggyőződnie arról, hogy országában milyen adózási szabályok vonatkoznak a virtuális pénzek használatára.

Amennyiben valaki mégis valamelyik virtuális pénz használata mellett döntene, annak feltétlenül meg kell ismerkednie a helyzet speciális sajátosságaival és ajánlatos elkerülnie olyan valós pénzösszegek bevonását a tranzakcióba, amelynek elvesztése érzékenyen érintené - írja a bankfelügyelet.