Ezermilliárdért úszta meg a Visa és a Mastercard

2013.12.16. 10:07

Valutaváltó

Nyolc éve tartó pert zárt le pénteken a MasterCard és a Visa az Egyesült Államokban azzal a kereskedőkkel kötött megállapodással, amelyet pénteken John Gleeson kerületi bíró jóváhagyott. A megállapodás értelmében a kártyatársaságok 5,7 milliárd dollárt (nagyjából 1250 milliárd forintot) fizetnek a kereskedőknek, akik ezért cserébe nem pereskednek tovább.

Bár tavaly július közepén a Visa és a MasterCard bejelentette, hogy megegyeztek az őket versenyellenes magatartásukért beperelő kereskedőkkel, azóta azonban több kereskedő úgy döntött, hogy visszalépnek a megegyezéstől, írja a Portfolio.

Mesterségesen magas kártyadíjak, amit végső soron mindenki fizetett

A kártyatársaságok a kereskedők szerint mesterségesen magasan tartották az interchange díjaikat, amelyeket a bankok a kártyaelfogadáskor fizetnek a plasztikot kibocsátó banknak, de a díjat végső soron a kereskedők fizetik meg a kereskedői jutalékba építve.

Az ügy még 2005-ben kezdődött, és 7 millió kereskedelmi cég vett részt a bírósági szakaszba került ügyben. A korábban banki tulajdonban álló kártyatársaságok már önálló tőzsdei cégként működnek, a 2012 nyarán született peren kívüli megállapodás értelmében 7,25 milliárd dollárt kell fizetniük a kereskedőknek.

A legnagyobb kereskedelmi szövetségek és kereskedők egy része viszont úgy döntött, hogy mégsem fogadja el a megállapodást, mert szerintük ezzel jogilag elismernék, hogy hajlandóak szemet hunyni a korábbi versenyellenes gyakorlat felett. Emiatt a kereskedők jogászai úgy ítélték meg, hogy esetleges későbbi trösztellenes perekben ezzel egy fontos eszköztől fosztanák meg saját magukat.

Mindenki boldog, de az egész aggályos lehet 

Mivel körülbelül 8000 kereskedő visszalépett az eredeti, 7,25 milliárd dolláros megegyezéstől, a pénteken bejelentett megállapodás értelmében a kereskedőknek 5,7 milliárd dollárt fizetnek a kártyatársaságok. John Gleeson amerikai kerületi bíró jóváhagyta a megállapodást: "a kereskedők ezután nyilvánossá tehetik a rejtett banki költségeiket ügyfeleik számára, ezeket az információkat felhasználva befolyásolhatják, hogy milyen fizetési módot válasszanak".

"Rendkívül pozitívan fogadtuk, hogy John Gleeson jóváhagyta a megállapodást. A mai nap egy fontos mérföldkő számunkra, amikor végre magunk mögött hagyhatjuk a pereskedést" - nyilatkozta a MasterCard általános tanácsadója, Noah J. Hanft. A Visa a MasterCardhoz hasonlóan üdvözölte a döntést. A hírre a Visa részvényárfolyama 1,9, a MasterCardé 0,7 százalékkal magasabban zárt a New York-i tőzsdén.

A kereskedők a megegyezés értelmében nem lesz további lehetősége pert indítani hasonló ügyben, ami több jogász szerint is aggályos. "A döntés az elkövetőket védi, és az áldozatokat csapdába zárja" - kommentálta a National Retail Federation, a kereskedők egyik érdekvédelmi szervezete a megállapodást.