Matolcsy magához képest is csúnyán bedurvult

2013.12.21. 20:44

Valutaváltó

Matolcsy György nagy bejelentéseket tett, 4 nagybanknak másfél éven belül mennie kell, ezek azok a bankok, akik most megtudták, hogy nem csalhatnak tovább. Az NHP-nál kár előre gondolkozni, legyen elég annyi, hogy ez a valaha volt leghatékonyabb magyar hitelösztönző program. Senki nem veregette vállba, amikor kellett volna, de most majd csodálkozhatnak az elmúlt 40 évünk legsikeresebb időszakán. 2,5 százalékig is mehet a kamatvágás, Olli Rehn lemondatása pedig nála nem személyes ügy, bár az uniós biztosnál soha nem látta, hogy szeretné a magyarokat.

"A Kúria döntését tudomásul vesszük, de nem szeretjük" - értékelte Matolcsy György a Hír TV-nek adott interjújában a bíróságot. "Az MNB álláspontja egyértelmű: a bankok aránytalan erőfölénnyel éltek vissza", a devizahitel ráadásul "közgazdaságilag hibás termék, hiszen nem lehet egy országban több fizetőeszköz".

Menniük kell a csaló bankoknak, de nem kár értük

A devizahitelekről még elmondta, hogy "jogi megoldás lesz", azaz ismét hozni fognak egy olyan törvényt, ami visszamenőlegesen is érvényes lesz, de még nem fenyegeti az egész magyar bankrendszer stabilitását. Szerinte a bankok miatt is szükség van minderre. 

Emellett szerinte 8 nagybank van ma Magyarországon, amiknek a fele 6-18 hónap alatt ki fog vonulni az országból. "A külföldi bankok aránya 58 százalék", ami túl magas, de szerencsére a kivonuló bankok helyére magyar szereplők fognak érkezni teljesen új bankokkal, vagy megvásárolva a kivonulók egyes részeit.

A kivonulók helyének betöltéséről azt mondta, az az állam is kitöltheti, azaz az MFB is "új sebességre kapcsolhat" és a "Takarékbankban is hatalmas lehetőség van", de kelet-ázsiai és közép-ázsiai bankokat is várnak. "Új szerkezet kell", ami a kisbankokra épül, akik majd versenyeznek. 

A Hír TV műsorvezetője aggódott, hogy bankok a különadók vagy az ingyenes készpénzfelvétel miatt lehet, hogy megpróbálják majd áthárítani ezeket a fogyasztókra. De Matolcsy mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy mindenkit szigorúan ellenőriznek, és októbertől amúgy is ötszörös-tízszeres szintre emelték a banki bírságokat. Két út van most a bankok előtt, vagy "megjavulnak" és másképp végzik a tevékenységeiket vagy bemondják, hogy "ja, ebben az országban már nem lehet csalni?", ők lesznek azok, akik elmennek majd. Utóbbiakra egyébként nincs is szükségünk.

Az NHP-nál nem kell előre gondolkozni

A Növekedési Hitelprogramot pontosan arra fordították, amire az MNB szerette volna, azaz mindenki arra, ami neki a legfontosabb. "Forgalmi rendőrt sem állítottunk a hitelek mellé", persze az a legfontosabb az MNB-nek is, hogy a beruházásokra menjen minél több pénz. Matolcsy is elismerte ugyanakkor, hogy az összes kifizetett összeg harmada ment beruházásokra.

10 ezer kkv kapott hitelt, ilyen gyors és hatékony hitelprogram szerinte a magyar gazdaságban még soha nem volt. Ráadásul Matolcsy nemrég beszélgetett kelet-európai jegybankárokkal és szerintük is ez a leghatékonyabb program az unióban.

Arra kérdésre, hogy némelyek szerint ennek később majd komoly költségei lesznek, azt mondta, hogy "szép magyar sajátosság, hogy előre aggódunk 10 évre", de úgy is mondhatná, hogy érkezzünk el a hídhoz, aztán majd átmegyünk. Egyelőre "csak a következő lépést kell megtalálnunk".

Finanszíroznák az államot is, de azt nem engedik

A későbbi veszteséghez kapcsolódva az is eszébe jutott, hogy idén például nyeresége lesz a jegybanknak. És igaz, hogy az uniós szabályok miatt ezt nem fizethetik be a költségvetésbe, de ha lehetne, megtennék.

Az alapkamat csökkentéséről annyit mondott, hogy ennek végső mértékét "sok pénzpiaci guru szeretné tudni, ezért őket nem segítené", a Monetáris Tanács majd eldönti, de valahol talán 2,5-3 százalék között lesz a vége. Azért nem tudnunk 0 százalékra menni, mert magas az államadósság, de például csak idén 90 milliárdot spóroltunk meg, a kedvező nemzetközi környezetben végrehajtott bátor kamatcsökkentésünkkel.

Senki nem veregette vállba, amikor szüksége lett volna rá

Külön rákérdeztek, hogy milyen érzései vannak most Matolcsynak, miután sokat támadták. Erre bevallotta, hogy személyes sikerként éli meg, hogy sokan "rugdostak minket", "a vállon veregetés helyett hátbalövések voltak", de mára az a tapasztalják, hogy a világban egyértelműen elismerik, hogy az unortodox magyar válságkezelés nemcsak sikeres, hanem egyben növekedési fordulatot is hozott, pillanatokon belül jön a fogyasztási fordulat is. Azt, hogy a növekedés is rendben legyen és az egyensúly is, szerinte 40 évig nem tudták megoldani a hazai szakemberek, most viszont ő igen.

A világgazdasági helyzet Matolcsy szerint tovább javulhat mivel "w" alakú válság volt az unióban. Bár az eurozónát most a stagnálás fenyegeti, most jobb a külgazdasági helyzetünk.

A közmunkáról elmondta, hogy az segíti a gazdaságot, mivel minden munka segít. "Az egy régi rossz beidegződés, hogy csak a bankban végzett, vagy csak a gyárban végzett munka segít". Matolcsy szerint a több százezernyi közmunkás közül most azok is megszokják, hogy milyen érzés dolgozni, akik 15-20 éve nem dolgoztak.

Arra az állításra, hogy a kkv szektor régen volt ilyen optimista mint most, Matolcsy azt mondta, hogy "jól látják, a reformok, a bátor, és a politikai stabilitást megőrző politika miatt az EU egyik legígéretesebb országa vagyunk". Ne azt várjuk persze, "hogy egy gyorsfutó sebességével menjünk", hanem azt, hogy a régió leggyorsabb országa legyünk, ez a reális.

Olli Rehn nem szerette a magyarokat eléggé

Megkérdezték még, hogy fenntartja-e, hogy Olli Rehn-nek azonnal le kéne mondania. Matolcsy erre rávágta, hogy persze, "ha a számokat nézzük, akkor a magyar siker mások kudarcát jelenti". Ha Magyarország a nem-hagyományos eszközökkel a mindenki által elismert sikereket megcsinálta – ami sajnos nem igaz például a bajban lévő mediterrán országokra - akkor ha ők nem jutottak sehova, és "még befelé mennek a válságba", abból le kell szűrni a tanulságokat.

Egyébként pedig "súlyos gond az, hogy Olli Rehn és kollégái kettős mércét alkalmaztak". Matolcsy szerint "nem csak az erkölcs törvényével mentek szembe", amikor bírálták őt, ezért reménykedik, hogy Olli Rehn legkésőbb jövőre lemond. Mondjuk ez előbb utóbb úgyis megtörténik, de minél előbb, annál jobb. Ez nála nem személyes ügy, bár egyébként soha nem érezte, hogy Olli Rehn szeretné a magyarokat. Mindenesetre ő az országunk ellen dolgozó rossz uniós gazdaságpolitikai jelképes figurája, ezért lenne fontos, hogy eltűnjön a színtérről.