Csak várni tudnak a körmendi károsultak

2014.01.24. 11:20

Valutaváltó

A működési engedélyét vesztett Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleinek egyelőre nincs tennivalójuk, mint hogy próbáljanak folyamatosan tájékozódni, mondta az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az MTI-nek. A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet a 2012-es adatok alapján a 15. legnagyobb volt a 128 hazai szövetkezet között és közel 13 ezer betétes ügyfelük volt.

A jövő héten a legtöbben várhatóan megkapják az OBA személyre szóló értesítését. Az OBA emellett telefonos információs rendszert működtet reggel 8-tól, száma 40 918 918. Ezen minden kérdésre megpróbálnak válaszolni. Annyit még mindenkinek érdemes tudnia, hogy az OBA törvény szerint 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forintig) kártalanítja a betéteseket.

Nem mindenki kapja majd meg a pénzét

Nem élveznek védelmet viszont a takarékszövetkezetben 5 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkezők, a menedzsment tagjai, illetve az állami vagy önkormányzati betétek tulajdonosai sem. A hitelintézeti törvény kizárja az OBA által nyújtott biztosítékot az olyan betéteknél is, amelyeknél a lekötésük időpontjában elhelyezett más, azonos nagyságú és futamidejű betétekhez képest jelentősen magasabb kamatot kapnának az adott ügyfelek.

Az OBA azt is vállalta, hogy a hitelintézeti adatok feldolgozását követően a takarékszövetkezet minden ügyfelének személyes értesítést küldenek arról, hogy a nyilvántartások alapján milyen követelésükről tudnak, és mikor, milyen módon juthatnak hozzá pénzükhöz.

  • 1 millió forint alatt - házhoz viszi a Posta Postai kifizetési utalvánnyal a magánszemélyekhez
  • 1-5 millió forintközött OBA Betétbiztosítási Kártyával történik a kártalanítás: A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A betétesek névre szóló levélben kapnak tájékoztatást arról, hogy mikortól juthatnak hozzá az OTP Bank fiókjaiban, illetve készpénz kiadó automatáknál (ATM), vagy postai POS terminálokon keresztül a kártalanítási összeghez.
  • 5 millió forint felett - a Takarékbank közreműködésével: Magánszemélyeknek abban az esetben, ha a részükre járó nettó - azaz a kamatjövedelem-adóval csökkentett - kártalanítási összeg meghaladja az 5 millió forintot. Illetve a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett személyek (jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéb szervezetek) esetében.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője pénteken elmondta, hogy több helyen tájékozódhatnak az ügyfelek - a betétesek és a befektetők is - a tudnivalókról, az MNB ügyfélszolgálati számán 40 203 776, és a jegybank vidéki tanácsadó hálózatának irodáiban személyesen is. A takarékszövetkezet honlapján ( http://www.tkszkormend.hu) is részletes tájékoztatók állnak rendelkezésre, és az irodákban is fogadják az ügyfeleket.

Az MNB csütörtökön visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. Egyes vezető(k) felelősségét is vizsgálják - közölte a jegybank csütörtökön.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket, a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít. A takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik, az OBA vagyona többszörösen meghaladja a takarékszövetkezetnél elhelyezett betétek együttes összegét.

Veszélyes összefonódás, gyanús ügyletek

Az MNB megállapította, hogy a tulajdonosi kör és a vezetés összefonódása olyan felelőtlen kockázatvállalási gyakorlattal párosult, amely nagyon rövid idő alatt ugrásszerű növekedést eredményezett a takarékszövetkezet hiteleiben. A folyósított hitelállományok tényleges problémáit csak az átfogó felügyeleti vizsgálat volt képes feltárni.

A nagyszámú és jelentős részben súlyos jogszabálysértés, biztonsági hiányosság kiküszöbölése, a belső kontrollmechanizmusok kiépítése és így a biztonságos hitelintézeti működés helyreállítása, fenntartása olyan ráfordításokat igényelne, amelyek még középtávon sem tennék lehetővé a nyereséges gazdálkodást. Összességében az MNB szerint a takarékszövetkezet hosszú távú fenntartható működésének biztosítása csak olyan rendkívüli ráfordításokkal lenne lehetséges, amennyit senki nem tenne a vállalatba.

A Napi.hu szerint nagyon komoly hibákat és törvénytelenségeket gynítanak  Töröcskeiék takarékjának működése kapcsán.

  • Nagyon erős az értékvesztés hiánya és nehezen értékelhető fedezeteket alkalmaztak nála
  • A takarék hivatlaosan bevallott tőkehelyzete is kétséges, ugyanis a tulajdonosok nagy része közvetlenül vagy közvetve ügyfélkapcsolatban áll a takarékkal, így a társaság jelentős részben saját maga állt a tőkeemelések mögött.
  • A céghálóban folyamatosan kap valamely új cég hitelt és ez az új hitel válik több áttéten keresztül a régebbi hitel visszafizetésének forrásává.
  • A takarékszövetkezet 2007-2009-ben került olyan nehéz helyzetbe, hogy csak az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) tőkejuttatása tudta volna stabilizálni a helyzetét. Ennek feltételeit (az irányítási jogok átadása) azonban a takarék nem akarta teljesíteni, hanem inkább új befektetőket keresett.

Az MNB 2013. november 5-én rendelt ki felügyeleti biztosokat a takarékszövetkezethez, az akkori vizsgálat során a takarékszövetkezet kockázatvállalási tevékenységében és likviditási helyzetében számos problémát tártak fel, amelyek részben irányítási hiányosságokkal függtek össze.

Az MNB akkori közleménye szerint a biztosok kirendelése 2013. november 5. napjától a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre szólt.

Töröcskeiék pár hónapja még bankká alakultak volna

November 14-én a szövetkezet tulajdonosai közül Török Péter, a takarékszövetkezet egyik tulajdonosa és Töröcskei István, aki szintén jelentős tulajdonnal bír a takarékszövetkezetben, még azt közölte, hogy a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tulajdonosai elkötelezettek az intézmény mellett és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a takarékszövetkezet prudens működése, az elmúlt időszakhoz hasonlóan, továbbra is fennmaradjon.

Azt is kiemelték, hogy a prudens, azaz előrelátó és megfontolt működés fennmaradása érdekében támogatnak minden olyan folyamatot, amely akár egy erős partnerrel történő együttműködést, akár a pénzintézet bankká alakulását elősegítheti.

A takarékszövetkezet vagyonelszámolója az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet-mérlegadatok (millió Ft)
   2009 2010 2011 2012
Befektetett eszközök 2 036,4 3 517,6 6 731,8 9 124,0
Forgóeszközök 2 479,7 5 288,1 11 782,7 16 219,0
Aktív időbeli elhatárolások 46,5 55,8 100,1 180,7
Saját tőke 326,6 400,1 1 472,7 1 606,5
Céltartalékok 4 3,1 60,8 5,8
Kötelezettségek 0 0 0 0
Passzív időbeli elhatárolások 74,4 98,4 186,0 302,3
Értékesítés nettó árbevétele 0 0 0 0
Üzleti tevékenység eredménye 0 0 0 0
Adózás előtti eredmény 35,7 23,3 61,3 152,5
Mérleg szerinti eredmény 28,4 20,7 46,2 121,4
Forrás: Céginfo.hu