Délben zárul a Takarékbank pályázata

2014.02.06. 07:57 Módosítva: 2014.02.06. 12:19

Valutaváltó

Ma déli 12 óráig adhatják be ajánlatukat a pályázók a Magyar fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta (MP) Takarékbankban birtokolt, együttesen 54 százalékos részvénycsomagjára. A többségi tulajdont a legmagasabb árat kínáló befektetőnek adják el, írja az MTI.

Csakhogy egy szereplőre írták a pályázatot

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) tagszervezetei érvénytelennek tekintik a Takarékbankban lévő állami részesedések értékesítésére kiírt pályázatot, és ha a kiírók nem minősítik azt érvénytelennek, magyar és akár európai uniós fórumokhoz fordulnak jogorvoslatért.

Az OTSZ álláspontja szerint a kiírás nemhogy nem felel meg a kormány azon határozatának, ami szerint a takarékszövetkezeti szektort majd előnyben részesítik a pályázaton, hanem erősen úgy tűnik nekik, mintha az egyébként nyilvános pályázatot kizárólag egy ajánlattevőre írták volna ki.

Az OTSZ szerint az integrációs törvényben megfogalmazott tőkekövetelmények kizárják a szövetkezeti hitelintézetek önálló vagy együttes részvételét a pályázaton. A takarékszövetkezeti szektor OTSZ-en keresztüli közvetett ajánlattételét pedig teljesen ellehetetleníti a Takarékbank alapszabálya szerinti kisebbségi részvényesi jogok értelmezhetetlen kiterjesztése, miszerint az OTSZ harmadik személynek minősül - közölte a szervezet. A fejlesztési minisztérium szerint viszont ez az állítás a jogszabályok teljes félreértésén alapszik, a szövetkezeti hitelintézetekre ugyanis pontosan ugyanazok a tőketartási követelmények vonatkoznak, mint amelyeket a hatályos európai és magyar jogszabályok – és a Magyar Nemzeti Bank, mint felügyeleti szerv előírásai – az összes többi magyarországi hitelintézet számára is előírnak.

Az ő érdekük, hogy nehezebb legyen pályázniuk

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azt is állítja, hogy kifejezetten a kisebbségi tulajdonos takarékszövetkezetek érdekeit védi, és a közvetlen tulajdonszerzését részesíti előnyben a Takarékbank még tavaly augusztusban elfogadott alapszabálya. Eszerint a részvényesi körön kívül álló harmadik fél, azaz, hogy pont a takarékok számára lényegesen szigorúbb tulajdonszerzési feltételeket ír elő.

Az NFM szerint "értelmezhetetlen és a pályázat tudatos befolyásolására, lejáratására alkalmas" az OTSZ vezetésének azon feltételezése, miszerint a pályázat kizárólag egy ajánlattevőre került volna kiírásra.

Már hónapokkal a Takarékbank értékesítésére kiírt pályázat január 3-i megjelenése előtt nyilvánosak voltak a bank részvényeinek megvásárlására vonatkozó fő szabályok, minthogy azokat a bank 2013. augusztus 27-én elfogadott alapszabályában rögzítették. A bank augusztusi alapszabálya egyrészt deklarálta a takarékszövetkezetek elővásárlási jogát, másrészt az NFM szerint lehetővé tette számukra, hogy lényegesen (ötvenszer) kedvezőbb áron jussanak hozzá a bank részvényeihez, mint bármely más, nem részvényes harmadik személy - közölte az NFM.

Csak félreértik a szabályokat

A minisztérium megjegyezte azt is, hogy a Takarékbank alapszabályát a részvényesek, többek közt a szövetkezeti hitelintézetek is megszavazták.  Emlékezetes mondjuk, hogy az alapszabály elfogadáskor az OTSZ pont azt tanácsolta a tagjainak, hogy fogadjanak el mindent, mivel úgysem tehetnek mást, de tüntessék fel, hogy egyébként kényszer alatt cselekedtek. Az NFM szerint mindeneestre az OTSZ-nek is tudnia kellett volna, hogy rá is a harmadik személyre vonatkozó ajánlati feltételek érvényesek.

Az NFM szerint a jogszabályok hanyag ismeretén és teljes félreértésén alapszik az, hogy a takarékszövetkezetek pályázati részvételét az integrációs törvényben meghatározott tőkekövetelmények gátolják.

Most már visszafordíthatatlanul jó lesz

A Takarékbank 2013. augusztus 27-én tartott közgyűlésén hagyta jóvá a Magyar Posta mintegy 655 millió forintos tőkeemelését, amelynek révén a magyar állam az MFB-n és az MP-n keresztül többségi tulajdont szerzett a bankban. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

A takarékok többségét képviselő OTSZ erősen kifogásolta már azt is, hogy az állam úgy szerezte meg a többségi befolyást a takarékbankban a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonvásárlásával, hogy a takarékoknak csak a piaci ár ötödét fizették ki. "Ez durva kisajátítás, a tulajdonjog megsértése" - fogalmazott akkor Varga Antal ügyvezető igazgató. Az állam az ennek kapcsán indítottt kártérítési perben azóta látványosan húzza az időt.

Az országgyűlés által tavaly június 27-én elfogadott, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény szerint az állam tulajdonosi pozícióját a takarékszövetkezeti rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja fel, s részesedését értékesíteni fogja, "ha az általa elindított pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja". Ennek megfelelően az 54 százalékos állami részesedést 2014. január 3-án meghirdették.