Nem a bankok fizették a tranzakciós adót

2014.03.31. 12:24

Valutaváltó

Az MNB hétfőn megjelent elemzése szerint a lakossági bankkártyák esetében a bankok teljesen áthárították a lakosságra a tranzakciós illetéket, míg a vállalatoknál ez nem történt meg – írja a Portfolio.hu.

Az elemzésből kiderül, hogy 2012 végéhez képest 150 ezerrel kevesebb bankszámlája volt a magyaroknak, miközben a cégek és más szervezetek számláinak száma nem változott jelentősen. Az elmúlt évek folyamatos emelkedése után 2013-ban kismértékben, 1,4 százalékkal 10,6 millióra csökkent a számlák száma.

A lakossági bankkártyás fizetéseknél a bankok tavalyi kommunikációja szerint nem történt meg a tranzakciós illeték áthárítása, azonban ez annyiban igaz csak, hogy tranzakciós szinten nem jelent meg új vagy magasabb díjelem. Viszont átlagosan 1700-ról 3000 forintra nőttek az éves kártyadíjak, így jegybank szerint itt a bankok teljesen áthárították az adót.

A kutatás módszertana

Az MNB Szemlében megjelent friss elemzésében a jegybank a 11 legnagyobb pénzforgalmú banknál vizsgálta a banki szolgáltatások árait a tranzakciós illeték bevezetése és megemelése előtti, illetve utáni időszakban. A díjak változását és a tranzakciós illeték bevezetését hasonlították össze. A fix, vagyis nem a tranzakció értékének arányában meghatározott díjakat (pl. éves kártyadíjak) forgalmi értékre vetített százalékos díjjá alakították át. Ezzel összehasonlíthatóvá váltak a díjak a tranzakciós illeték mértékével.

A vállalatoknál azonban átlagban elmaradt az áthárítás. Azt is figyelembe kell venni az áthárítás vizsgálatakor, hogy a vállalati szegmensben gyakoriak az egyedi megállapodások a bank és az ügyfél között, a jegybank pedig csak a nyilvános árakat vizsgálta. 

A 2013-as első féléves adatok alapján nem változtak a fizetési szokások, a korábbi tendenciák érvényesülnek továbbra is a területen. Az elektronikus fizetési módok lassú térnyerése, a készpénzfelvételek lassú visszaszorulása látható továbbra is.

Az MNB ma tette közzé a 2013-ra vonatkozó 2. féléves adatokat, amelyre még csak egy pillantást vetettek a szerzők, de ez alapján sem történt lényeges változás. Az átutalási tranzakciók átlagértéke sem nőtt, tehát nem történt meg az átutalások összevonása az értékhatár feletti díjak költségcsökkentő hatása miatt sem.