MNB: Oké az FHB-Takarékbank üzlet

2014.05.12. 11:11

Valutaváltó

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Magyar Takarék Zrt. és rajta keresztül az FHB Jelzálogbank tulajdonszerzését részvény-adásvétel útján a Magyar Takarékszövetkezeti Bankban (Takarékbank) – közölte az FHB a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn, írja az MTI.

A közlemény szerint az engedély a Magyar Takarék Zrt. 50 százalékot elérő közvetlen tulajdonszerzésére vonatkozik a Takarékbankban, illetve az FHB vonatkozásában 10 százalékot meghaladó, de 20 százalékot el nem érő közvetett befolyásoló részesedés megszerzését hagyta jóvá a Magyar Takarék Zrt.-n keresztül, amellyel a közlemény megfogalmazása szerint "szoros kapcsolatban áll".

Az MFB és a Magyar Posta március 10-én közölte, hogy a Takarékbank részvénycsomagjára beérkezett ajánlat értékelése és a pályázó projektcéggel folytatott többhetes tárgyalás nyomán március 10-én az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Magyar Posta vezetői aláírták a Magyar Takarék Zrt-vel a Takarékbank 54,8 százalékos részvénycsomagjára vonatkozó adásvételi szerződést.

A tranzakció sikeres lezárása esetén közel 85 százalékra nő a szövetkezeti hitelintézetek és azok vezetőinek közvetlen és közvetett tulajdonrésze a Takarékbank Zrt.-ben - tették hozzá.