Golfversenyen buzdítottak adócsalásra

2014.05.20. 07:30

Valutaváltó

A svájci Credit Suisse (CS) bank több mint 2,6 milliárd dollár büntetést fizet az Egyesült Államok hatóságainak, mivel beismerte, hogy amerikaiak ezreinek segített az adózás elkerülésben. A bank golfversenyeken és más nyilvános eseményeken toborozta amerikai ügyfeleit, és arra bátorította őket, hogy utazzanak Svájcba, ahol segített nekik vagyonuk eltitkolásában.

A svájci nagybank ellen azt követően indítottak eljárást az Egyesült Államokban, hogy a szenátus albizottsága 2014-ben elkészült jelentésében megállapította, a bank 2006-ban 22 ezer amerikai ügyfele számára biztosított számlanyitást Svájcban, ahol összesen 10-12 milliárd dollár, jelentős részben be nem vallott jövedelmet helyeztek el.

A büntetés a Wall Street Journal értesülése szerint viszont nem terjed ki a Credit Suisse igazgatótanácsának elnökére, Urs Rohnerre és Brady W. Dougan vezérigazgatóra, miután a 272 éves bankház igazgatótanácsa arra a következtetésre jutott, hogy ők nem viselhetnek felelősséget az adóelkerülési ügyekért.

A Credit Suisse által fizetendő büntetésből 1,8 milliárd dollárt kap az amerikai igazságügyi minisztérium, 100 millió dollárt a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és 715 millió dollárt New York állam pénzügyi felügyeleti hivatala. A bank amerikai működési engedélyét ugyanakkor nem függesztik fel.

Eric Holder igazságügyi miniszter washingtoni sajtóértekezletén kijelentette, hogy a Credit Suisse a legnagyobb bank, amely az elmúlt húsz évben bűnösnek ismerte el magát egy bűnvádi eljárásban. Holder szavai szerint a megállapodás azt mutatja, hogy egyetlen bank sem áll a törvény felett.