Kivonulhat a magyar bankszektorból a Fitch

2014.06.11. 11:29 Módosítva: 2014.06.11. 11:29

Valutaváltó

Néhány óra múlva megerősíti a magyar bankok adósbesorolását a Fitch, majd visszavonja azok egy részét vagy egészét - értesült a Portfolio.hu. A furcsa lépés oka állítólag az, hogy a hitelminősítő ezentúl csak azokra a magyar bankokra ad hitelminősítést, amelyek fizetnek ezért.

A válság kezdete óta lényegében folyamatos össztűz alatt állnak a hitelminősítők. Emlékezetes: a Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje előtt nem sokkal a bank kötvényeit még a legjobb minősítésűek között tartották számon. Mivel a hitelminősítői besorolásokat a jogszabályalkotók gyanúja szerint pozitívan befolyásolta, hogy az adós mennyit fizetett saját hitelminősítéséért, az európai szabályozás azóta jelentősen szigorodott - írja a portfolio.hu.

Az adósbesorolások két nagy csoportba sorolhatók: a nem megrendeltek (unsolicited) és a megrendeltek közé (solicited). A szabályozók célja, hogy a hangsúlyt az előbbiek felé tolják el, csökkentve ezzel a hitelminősítők érdekeltségét a valósnál jobb képet festő besorolások kibocsátásában. A Financial Times éppen szerdán írt arról, hogy a szabályozás hatására felerősödött a verseny a hitelminősítők között a nem megrendelt minősítések "piacán".

Úgy tűnik azonban, hogy a hitelminősítők nem mindenhol reagálnak így a szigorodó szabályozásra, ami nem véletlen: nem megrendelt minősítést csak akkor éri meg kibocsátaniuk, ha ennek nyomán új, fizetett besorolások megrendelését remélhetik potenciális ügyfelektől. Ellenkező esetben bevételkieséssel számolhatnak. A szabályozás tehát nem teljesen érte el a célját: azokon a piacokon, ahol a befektetők kevésbé figyelik a minősítést (a magyar banki kötvények piacára ez mindenképpen igaz), inkább visszafogják tevékenységüket.

A Portfolio.hu értesülései szerint a Fitch Magyarország adósbesorolásához hasonlóan (ez múlt pénteken történt) szokás szerint megerősíti az általa követett magyar bankok besorolását ma késő délután. Utána azonban azonnal meg is szünteti, mert a bankok (hogy mindegyik-e, nem tudjuk) nem hajlandóak fizetni a hitelminősítőnek. Utóbbin nem csodálkozhatunk: besorolásuk szorosan követi a bóvliban tartott magyar állam adósminősítését, így aligha teszi vonzóvá a befektetők számára kötvényeiket.