49 milliárdot bukhat a K&H a devizásokon

2014.07.08. 09:49 Módosítva: 2014.07.08. 11:37

Valutaváltó

A KBC csoportnál az Erstéhez és az OTP-hez hasonlóan hatalmas veszteségre számítanak a magyar devizahiteles csomag miatt. A K&H anyabankja 162 millió eurós (50,2 milliárd forintnyi) céltartalékot különít el erre az idei második negyedévben, írja le a Reuters hírét a Portfolio. A magyar K&H viszont pontosítást kért, szerintük a forintban 49 milliárdos veszteség közelebb fog állni a valósághoz, mint az 50.

A bank szerint ezen felül további 70 millió eurós ( nagyjából 22 milliárd forintos) hatással lehet számolni attól függően, hogy végül pontosan milyen szabályok szerint kell elszámolniuk az ügyfelekkel. A bankcsoport még annyit tett hozzá, hogy továbbra is elkötelezettek maradnak Magyarországgal szemben, és a magyar leánybank tőkehelyzete nem rendül meg a veszteségek ellenére.

Az Ersténél múlt héten jelentették be, hogy a várt kockázati költségeik döntően a devizahiteles csomag és román események miatt miatt csoportszinten több mint 200 milliárddal nőttek, és az OTP is hatalmas veszteségekre számít.

A piacot nem érte váratlanul a bejelentés, a bank kevesebb mint 1 százalékos mínuszban nyitott. A befektetők már múlt pénteken, az Erste csütörtök esti bejelentését követően elkezdték beárazni a devizahiteles veszteséget.