Nem elég a csőd, még pénzt is moshattak

2014.07.25. 11:37

Valutaváltó

A második legnagyobb portugál bank, a Banco Espirito Santo (BES) ebben a hónapban lemondott vezére ellen pénzmosás vádjával indítottak nyomozást. Ennek mondjuk közvetlenül nincsen köze ahhoz, hogy a cégbirodalom már második tagja menekül csődvédelembe, idézi a Wall Street Journalt laptársunk, a ///▲▲POR†FO£IO▲▲\\\.

A tőzsdén jegyzett BES 20 százalékos tulajdonában áll az Espirito Santo Financial Groupnak, amely a Rioforte után most szintén csődvédelembe menekült. Korábban Silva portugál elnök azt nyilatkozta, hogy a BES csődje az egész gazdaságra igen negatívan hat, "nem tehetünk úgy, mintha ennek nem lenne hatása a reálgazdaságra" - mondta.

Egy család kezében

Az Espirito Santo International egy cégbirodalom, amelynek tulajdonosa egyetlen család. A Rioforte és az Espirito Santo Financial Group is ehhez cégbirodalomhoz tartozik, utóbbi pedig 20 százalékos tulajdonosa a második legnagyobb portugál banknak, a Banco Espirito Santónak.

A BES-nek körülbelül 900 millió eurónyi követelése van a tulajdonosával szemben. A bank emellett 700 millió eurót várt az Espirito Santo International Grouptól arra, hogy kártalanítsák azokat a lakossági ügyfeleket, akik a csoportot vagy a Riofortét hitelezték. Az Espirito Santo Internationalnél jelentkező likviditási problémákra májusban derült fény, a központi bank által elrendelt audit után.