Kivonulhat a Raiffeisen

2014.08.21. 16:24

Valutaváltó

Veszteséggel zárt a Raiffeisen Bank Magyarországon, és a bank vezérigazgatója nem zárta ki a a Magyarországról való kivonulást sem – hangzott el a bank féléves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Bécsben, amelyről az MTI számolt be.

Karl Sevelda, a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója elmondta: a banknak nincs pontos terve az ukrajnai és magyarországi leányvállalatok eladására, de folyamatosan vizsgálják mindkét piacot, és nem tudják kizárni a kivonulást sem. 

A magyarországi leányvállalat, a Raiffeisen Bank Zrt. az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy jelenleg nincs semmilyen terv a bank magyar és ukrán érdekeltségeinek eladásával kapcsolatban. Ugyanakkor a jövőbeni eladás sem zárható ki teljes mértékben.

Magyarországon a Raiffeisen Bank az elmúlt években 600 és 700 millió euró közötti veszteséget könyvelt el. A munkaerő-leépítések sorában Ukrajnát, ahol 959 Raiffeisen alkalmazottat bocsájtottak el, Magyarország követi, ahol 311 dolgozóval kevesebbet foglalkoztatnak idén. Eközben a bank spórolásra szánta el magát a kelet-európai piacain, amivel jelen állás szerint 600 millió eurót kívánnak megtakarítani 2016-ig.

A következő három év célkitűzésében az szerepel, hogy a költségeket a 2012-es eredmények alá csökkentsék. Az üzleti modellünk sérthetetlen – mondta a vezérigazgató és összességében pozitívnak értékelte a Raiffeisen keleti piacokra való terjeszkedését.