MNB-pénzből venne hegedűket az Opera

2014.08.29. 13:01

Valutaváltó

Három részletben kap 450 millió forintot az Operaház a Magyar Nemzeti Banktól, amelyből hegedűket és más vonós hangszereket vásárol – írja az Origo. Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy egyelőre még nem vettek semmit, mivel még keresik a szóba jöhető hangszereket.

Az Opera az MNB társadalmi felelősségvállalás programjának keretében kap támogatást. A program alapján a jegybank kétmilliárd forint forintot oszt szét, ennek háromnegyedét az Opera, a Szépművészeti Múzeum és a Művészetek Palotája – tehát állami intézmények – kapják.

Az Origo cikke szerint az MNB dokumentumai nem kétmilliárd, csak 1,8 milliárd forintot különítenek el a programra, viszont a nyilvánosságra hozott támogatási szerződésekben szereplő számokat összeadva 2,2 milliárd forint jön ki, tehát 400 millióval túllépi a jegybank az előirányzott összeget. Matolcsy azt mondta, a programot egyelőre abból a 280 milliárdból finanszírozzák, amelyet az MNB a kamatcsökkentési ciklus hatására halmozott fel.

A program keretén belül nem állami cégeket is támogatnak, 48 milliót kap a PEN Club, amelynek az elnöke Szőcs Géza, aki egyébként Orbán Viktor kulturális tanácsadója. 150 milliót kap a Budapest Music Center, amelynek építési költségeiből 500 millió forintot állt a kormány.

Nagyobb összeget kap még a Zengafons Kft. (60 millió), illetve a Közép-Európai Idegsebészeti alapítvány (36 millió), valamint a Rajk László Szakkollégium (30 millió). Az MNB ezen felül például 10 millió forinttal támogat egy textilművészt, akinek a neve nem derül ki a nyilvánosságra hozott dokumentumokból.