Leminősítette a Moody's az OTP orosz bankját

2014.10.10. 12:28

Valutaváltó

Leminősítette az OTP Bank oroszországi érdekeltségét pénteken a Moody's, írja az MTI. Elsősorban az orosz OTP-leányvállalat eszközminőségének romlásával indokolva a lépést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Ba2"-ről egy fokozattal "Ba3"-ra rontotta az orosz OTP-bank devizában és hazai valutában vezetett betétállományának hosszú távú besorolását. A rontott betéti osztályzat kilátása továbbra is negatív.

Ezzel egy időben a Moody's "D mínusz"-ról "E plusz"-ra rontotta a bank pénzügyierő-osztályzatát, amely így most "b1" alapszintű adósminőség-értékelésnek (baseline credit assessment, BCA) felel meg. A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A Moody's úgy véli, hogy a bank eszközminősége a következő 12-18 hónapban tovább romolhat, ez pedig nyomás alatt tarthatja az orosz OTP profitabilitását, írja a Portfolio. A bank tőkehelyzete is romolhat, az orosz OTP-nél további céltartalékolásra lehet szükség. Áprilisban szintén a Moody's lépett az OTP-vel kapcsolatban, akkor az ukrán leánybank hitelbesorolását módosították, a korábbi "Caa3"-ról "Ca"-ra rontotta az OTP Bank ukrajnai leánybankjának hosszú távú devizabetét-kockázati osztályzatát.