Közben az OTP-nek is csurgatnak pénzt

2014.10.22. 10:21
Előzmény (1)

Valutaváltó

Varga Mihály tegnapi tájékoztatóján elfelejtette megemlíteni, de mégiscsak változik a banki különadó az adócsomag-javaslatuk szerint. Elsőre csak az tűnik biztosnak, hogy az OTP kap 5 milliárd forintot a különadóból. 

Ugyanis az OTP az ukrajnai veszteségeiből elszámolhat 5 milliárd forintot jövőre, és azt nem kell befizetnie a csaknem 30 milliárdos banki különadójából. A törvényjavaslat szövegezése azonban kicsit suta, egészen pontosan azt írják, hogy 

"az ukrajnai illetőségű kapcsolt vállalkozásban "2014. január 1-jén fennálló, a forgóeszközök, illetve a befektetett pénzügyi eszközök között kimutatott tulajdoni részesedést jelentő befektetésre, illetve ezen részesedéshez kapcsolódóan kimutatott üzleti vagy cégértékre az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések közvetlen következtében 2014-ben elszámolt értékvesztés, illetve terven felüli értékcsökkenés összege, legfeljebb összesen 5 milliárd forint."

Az OTP idén az első félévben többek között 8,2 milliárd forint nettó veszteséget számolt el a krími kitettségén keletkező kockázati költségként, írja a Portfolio. Nem egyértelmű azonban a törvényjavaslatban szereplő kapcsolt vállalkozás fogalma, így elképzelhető, hogy az Ukrajna miatt szintén jelentős veszteségeket elszenvedő anyabankok (például a Raiffeisen vagy az UniCredit) magyar érdekeltségei szintén igénybe vehetnek bizonyos kedvezményt a különadójukból. Egyébként ha céltartalékot szabadít fel egy bank az ukrajnai gondjaira, az párhuzamosan növeli a különadóját.