Rövid távra tervez a magyar

2014.10.29. 17:21 Módosítva: 2014.10.29. 17:23

Valutaváltó

Bár az egy háztartásra jutó 3,3 millió forintos nettó pénzügyi vagyonnal Közép-Kelet-Európa középmezőnyébe tartozik hazánk, a hosszabb távú befektetések terén már a szomszédainkhoz képest is érzékelhető a lemaradásunk – derül ki a CIG Pannónia Takarékossági Világnap alkalmából készített elemzéséből.

A CIG Pannónia hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzése szerint az elmúlt években folyamatosan gyarapodtak a magyar háztartások megtakarításai - csak az elmúlt 1 év alatt több mint 2200 milliárd forinttal.

Az egy háztartásra jutó nettó pénzügyi vagyon ugyanakkor az OECD tagországok átlagának alig egyharmada, a brit vagy az olasz átlag egynegyede. A régióban már a középmezőnyben szerepel hazánk: az egy háztartásra jutó közel 3,3 millió forintos összeggel megelőzzük például Szlovákiát (2,3 millió Ft) vagy Lengyelországot (2,5 millió Ft), de lemaradunk Csehország (4,3 millió Ft) és Szlovénia (4,5 millió Ft) mögött.

A megtakarítások szerkezete első ránézésre megfelel az európai átlagnak: magas (közel egyharmad) a készpénz és a betét aránya, de egyre népszerűbbek a kötvények (8,6 százalék) és abefektetési jegyek (10,6 százalék) is. Az időtávot vizsgálva azonban már jelentősebb a lemaradás.

Nem csak a magas készpénz- és betéti állomány szolgál rövidtávú célokat, de a kötvényeken belül legelterjedtebb állampapírok közel kétharmada is rövid lejáratú, sőt, a befektetési jegyek esetén is a rövidtáv dominál – derül ki a CIG Pannónia elemzéséből.

A biztonságosabb, ugyanakkor alacsonyabb hozamú pénzpiaci alapokban elhelyezett vagyon aránya az összes befektetési alapon belül kimagasló, 54 százalékos, míg az európai átlag csupán 12 százalék (Lengyelországban 25 százalék, Szlovákiában 3 százalék). A hosszabb távon nagyobb lehetséges hozamot biztosító részvénypiaci befektetési jegyek népszerűsége 5 százalékos részaránnyal viszont messze elmarad a 37 százalékos európai átlagtól (Lengyelországban 27 százalék, Szlovákiában 10 százalék ez az arány).

A rövid távú szemléletet mutatja az is, hogy a pénzügyi eszközök között az életbiztosítási díjtartalékok aránya (5 százalék) is alacsonyabb az európai (több mint 10 százalékos) átlagánál. Nagy-Britanniában vagy Franciaországban például jóval nagyobb súllyal kezelik a megtakarítások során a kockázatokat (az életbiztosítási díjtartalékok aránya 52 százalékos illetve 30,9 százalékos), figyelembe véve, hogy egy baleset vagy komolyabb betegség esetén jelentkező kiadások gyorsan kiapaszthatják a tartalékokat.