Kitolják az MNB hitelprogramját

2014.10.29. 13:24

Valutaváltó

A monetáris tanács úgy látja, hogy a kis- és középvállalkozásoknak bejött a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp), ezért az eredeti 2014. év végi határidő helyett egy évvel kitolják a program második szakaszát, így  2015. december végéig lehet felvenni a jegybank kedvezményes hiteleit. A hosszabbítást a bankok és a cégek is kérték - írja a Napi.hu.

Az nhp két szakasza keretében mostanáig összesen több mint 16 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez, mintegy 1140 milliárd forint összegben, ami a jelenlegi kkv-hitelállomány több, mint 20 százaléka. 

A tanács döntése értelmében a program második szakaszának jelenleg 1000 milliárd forintos, de szükség esetén további 1000 milliárd forinttal emelhető keretösszege 2014 végét követően is elérhető marad a kis- és középvállalkozások számára.

Az MNB megítélése szerint az nhp rendelkezésre állási idejének meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy még több kis- és középvállalkozás jusson stabil finanszírozáshoz, segítve ezzel tevékenységük bővítését, versenyképességük javulását, hozzájárulva ezzel a gazdaság növekedéséhez és a foglalkoztatottság emelkedéséhez.