Trócsányi: Nem emelkedik a törlesztő

2014.11.11. 16:01 Módosítva: 2014.11.11. 19:13

Valutaváltó

A kormány biztosítja, hogy ne emelkedjen a forintosítás következtében a devizahitelek törlesztőrészlete - jelentette be kedden az igazságügyi miniszter. Trócsányi László azt is elmondta: január 1-jétől fair bankrendszere lesz Magyarországnak. Például csak referenciakamatozásúak vagy legalább 3 évig fix kamatozásúak lehetnek nemcsak az új, hanem a meglévő hitelek is. Ehhez új, kamatfelár- és kamatváltoztatási mutatókat is kötelezővé tesznek a bankok számára.

Trócsányi László igazságügyi miniszter többek között az alábbiakról beszélt a keddi sajtótájékoztatón:

  • Ma kettőkor nyújtották be a fogyasztói hiteleket szabályozó törvény módosítási javaslatát a parlamentnek. Ez a harmadik törvény a devizahitelekhez kapcsolódóan, és lesz még egy negyedik is, a forintosításról szóló.
  • A devizahiteles perek januárra gyakorlatilag befejeződhetnek, így a jövő év elején tényleg megtörténhet a tisztességtelenségekkel való elszámolás és a jelzáloghitelek forintosítása is.
  • A forintosítással kapcsolatban már most le lehet szögezni, hogy az elszámolások következtében átlagosan 25 százalékkal csökken a tőketartozás, továbbá rögzülni fog az eredeti kamatszint, ezért több mint 25 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet.
  • Sokan azt gondolják, hogy a forintosítás miatt nőni fog a törlesztőrészlet, de szó sincs erről, a kormány ezt tartani fogja. Ilyen törvényjavaslatot készített elő az Igazságügyi Minisztérium.
  • A törvényjavaslat szól a hitelszerződés megkötése előtti tájékoztatásról (termékcsaládokról, amelynek részletszabályait majd az NGM határozza meg), a jelzáloghitel-szerződés szövegét 7 munkanappal az aláírást megelőzően meg kell kapnia az ügyfeleknek.
  • Meghatározzák a kamatváltozatások (akár növekedés, akár csökkenés) feltételeit, amiben megkülönböztetik a 3 évnél rövidebb és az ennél hosszabb futamidejű hiteleket. Előbbieknél nem lehet változtatni a kamaton.
  • A kamat csak fix vagy referenciához kötött lehet minden új és meglévő lakossági hitel esetében.
  • Fix kamatozás esetén kamatváltozatási mutatót, referenciakamatozás esetén kamatfelár-változtatási mutatót kell kidolgoznia a banknak, amit meg kell küldeni a Magyar Nemzeti Banknak, amelynek jóvá kell ezt hagynia.
  • 90 nappal korábban értesíteni kell az ügyfelet az új kamatszintről.
  • Szól a törvény a szerződésmódosításokkal és a szerződések felmondásával kapcsolatos szabályokról is. A német és osztrák fogyasztók által élvezett előnyökhöz hasonló feltételeket szeretnének biztosítani az ügyfeleknek.