Itt mindent megtudhat a forintosításról

2015.03.03. 14:49

Valutaváltó

A bankoknak ezen a héten kell megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel, az érintetteknek április 30-ig meg kell kapniuk a tájékoztató levelet az elszámolás és forintosítás részleteiről. Forint alapú vagy devizakölcsönt felvevőknek az elszámolást a pénzügyi szolgáltató 2015. augusztus 1. napja és 2015. szeptember 30. napja között köteles postára adni – írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja ezért a jegybank ebben a dokumentumban tájékoztat a banki elszámolás és a forintosítás legfontosabb részleteiről. A pénzügyi intézmények 2015. február 1-jei fordulónappal kötelesek elszámolni a devizahitel-szerződésekben tisztességtelenül felszámított árfolyamréssel, kamatokkal és költségekkel, és szintén e fordulónappal kell átváltaniuk forintra a fennmaradó tartozást.

Az oldalon arról lehet tájékozódni, hogy milyen határidők érvényesek, milyen árfolyamon váltják át a devizahiteleket forintra, lesznek-e költségei az adósoknak akár az elszámolásból, akár a forintosításból, illetve, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra a fogyasztókra, akik éltek az árfolyamgát lehetőségével. Az MNB emellett részletesen ismerteti a panasztétel szabályait, vagyis, hogy mit tehetnek azok, akik nem értenek egyet akár az elszámolás, akár az átváltás eredményével.