Windisch: Egy könyvvizsgálón osztoztak a botránybrókerek

2015.03.13. 13:59

Valutaváltó

Elszigetelt bűncselekmények az elmúlt hetek brókerbotrányai, nem rendszerszintű problémáról van szó – ezt mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi felügyeletért felelős alelnöke a Figyelő.hu-nak adott interjújában. Windisch szerint mindhárom esetben – a Buda-Cashnél, a Hungária Értékpapírnál és a Quaestornál is – nemcsak rossz gazdasági döntésekről, hanem tudatos visszaélésekről van szó.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a jövőben a nemcsak a befektetési szolgáltató cégeket, de a könyvvizsgálóikat is szigorúan vizsgálni kell majd. Ahogy azt már keddi parlamenti meghallgatásán is elmondta, mindhárom problémás cégnél felbukkant ugyanaz a könyvvizsgáló cég. Windisch nem említette a cég nevét, de úgy tudjuk, a Gyimesi & Társa Kft.-ről van szó.

A felügyelet vezetője szerint különösen a kötvénykibocsátásnál hárul fokozott felelősség a könyvvizsgálókra, itt ugyanis az MNB csak a kibocsátási tájékoztatók és a jogszabályban előírt kötelezettségek vonatkozásában felügyelhet. Az MNB csütörtökön tett törvénymódosítási javaslataiba ezért a könyvvizsgálók engedélyezését és szigorúbb ellenőrzését is beleírta.

Ami az ügyfelek kártérítését illeti, a Quaestor esetében a hatóságnak még meg kell határoznia, hogy

a fiktív kötvények, amiket a cég fedezet nélkül eladott a befektetőknek, jogilag minek számítanak.

Ha nem kötvénynek, hanem a Quaestor által kezelt ügyfélvagyonnak számítanak, akkor ebben az esetben is kártalaníthat a Beva. Ha viszont tényleg kötvényeknek számítanak ezek a „kötvénynek látszó tárgyak”, akkor nem számíthatnak kártérítésre a pórul járt ügyfelek.