Rémhírek terjedtek az Erstéről

2015.03.25. 17:32

Valutaváltó

Rémhírek terjednek arról, hogy csődbe fog menni az Erste Bank, ezért a cég büntetőfejelentést tesz, mondta az M1-nek Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese szerdán. Azt mondta, hogy a bank pénzügyi stabilitását semmi nem veszélyezteti, likviditása, tőkeereje stabil.

A vezető arra reagált, hogy szerdán délután Debrecenben elterjedt egy pletyka, hogy március 26-án csődbe fog menni a bank, ezért a betétesek tömegesen mentek a bank ottani fiókjaiba, hogy kivegyék a pénzüket.

Harmati az MTI-nek azt is elmondta, van már információ arról, hogy hol bukkantak elő ezek a hírek és milyen forrásból érkeztek. Ezeket az információkat a bank át fogja adni a nyomozóhatóságnak, de a nyilvánossággal nem tudja megosztani.

Az Erste védelmében a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium is felszólalt. Balog Ádám, az MNB alelnöke azt mondta, az Erstével kapcsolatos híresztelések alaptalanok. Hangsúlyozta:

a bankrendszer stabilitása erős, minden, a pénzintézeti rendszer stabilitása szempontjából jelentős bank, köztük az Erste működése is biztonságos.

Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára is alaptalannak nevezte az Erstével kapcsolatos pletykákat, sőt, azt mondta,

akik ilyen híreket terjesztenek, azok nemcsak nagyon felelőtlen emberek, hanem bűncselekményt követnek el.

Az Erste állami részesedésével kapcsolatban kiemelte: szó sincs arról, hogy a magyar állam azért szerezne részt az Erste-ben a közeljövőben, mert az Erste csoport gyenge lenne. Épp ellenkezőleg: azért vásárol az állam 15 százalékos részesedést a bankban, mert a bankcsoport erős, a növekedési lehetőségei, kilátásai nagyon bíztatóak, és "szeretnénk ebben osztozni az Erste csoport osztrák tulajdonosaival" – mondta Orbán Gábor.