A külügyet is átverte a Quaestor?

2015.03.26. 17:49

Valutaváltó

Készpénzben, és nem állampapírban kapta vissza a pénzét a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) a Quaestortól – írja a Külgazdasági és Kügyminisztérium közlése alapján az Origo. Ez azért is meglepő, mert az MNKH a 2013-ban olyan szerződést kötött a Quaestorral, ami alapján a kereskedőház 3,8 milliárd forintját csak állampapírban helyezhette volna el a brókercég, viszont amikor visszakérték a vagyonukat, nem állampapírt kaptak vissza.

Ez a Külügyminisztérium szerint azt jelenti, hogy a Quaestor nem a szerződésben foglaltak szerint kezelte az MNKH tőkéjét.

A külügy szerint mivel a Kereskedőház pénze állampapírban, és nem vállalati kötvényekben volt, ezért azzal, hogy kivették a pénzt, nem járulhattak hozzá a Quaestor csődjéhez, amit a fedezet nélkül kibocsátott, fiktív vállalati kötvények okoztak. A 444 szerint viszont ha a Quaestor tényleg nem állampapírban tartotta ezt a pénzt, hanem abból adott-vett a tőkepiacon, akkor azzal, hogy a kormány – Orbán Viktor utasítására - kivonta az MNKH vagyonát, azzal keletkezett egy ekkora fizetési kötelezettség a Quaestornál, amitől pont bedőlhetett az a pilótajáték, amit a cég művelt a fiktív kötvényekkel.

Az Origo azt is írja, hogy bár hallani arról, hogy Tarsoly Csabát, a Quaestor vezetőjét előzetes letartóztatásba veszik majd, a rendőrség szerint a csalás gyanújával folyó nyomozásban eddig nincs gyanúsított.