Equilor: A külföldi cégek nyerhetnek a brókerbotránnyal

2015.03.30. 07:53

Valutaváltó

Ha a brókerbotrányok miatt nagyon szigorúan szabályozzák a magyar bankokat és befektetési szolgáltatókat, akkor azok kevésbé lesznek versenyképesek az uniós piacon, a magyarok pedig az olcsóbb külföldi szolgáltatókhoz vihetik majd a pénzüket – erre figyelmeztetett Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjújában. Ezzel Szécsényi szerint az egész szektor ellenőrzése kikerülne a magyar hatóságok alól, ráadásul a magyar brókercégek és egyéb szolgáltatók adójától is elesne a költségvetés. Az Equilor vezetője úgy látja:

Ez a szektor soha nem volt olyan nyereséges, hogy a korábbi évek profitjából ezeket a pluszterheket kigazdálkodja, vagyis a szolgáltatással járó költségek emelkedése óhatatlanul a szolgáltatás árának emelkedését okozhatja.

Olyan intézkedésekre viszont szükség van, amik a fogyasztók bizalmát erősítik, mert Szécsényi szerint a rendszerváltás óta nem volt olyan komoly bizalmi válság a magyar tőkepiacon, mint most, amire évtizedekig fogunk emlékezni.

Arról, hogy a Quaestor-károsultakat, legalábbis azokat, akik fiktív kötvényeket vettek, a Befektető-védelmi Alap kártalanítsa (ahogy azt az MNB javasolta), az Equilor vezetője azt gondolja,

morálisan nehezen elfogadható , hogy a szektor tisztességes szereplőire akarják ráterhelni néhány csaló visszaélését.

Jogszabályi alapot biztosan lehet találni ennek a kikényszerítésére, de ez rossz üzenet lenne.