A bankok körmére néz az MNB

2015.03.31. 11:13

Valutaváltó

Előzetesen vizsgálja az Magyar Nemzeti Bank, hogy a devizahitelek elszámolását a jogszabályoknak megfelelően végzik-e a bankok. Hogy az elszámolás maradéktalanul végbemenjen, a jegybank az elszámolási folyamat egészét annak lezárásáig ellenőrzi minden intézménynél.

Az MNB közleménye szerint több pénzügyi intézménynél már az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenőrizték és ellenőrzik. A jegybank így már az elszámolások előtt vizsgálja, hogy a piaci szereplők az MNB vonatkozó rendeletének, az abban előírt módszertannak megfelelően alakították-e ki az elszámolási alapelveket és a számítási algoritmusokat.

Ha valaki eltérne ettől, azt a jegybank haladéktalanul korrigáltatja az intézményekkel.

Az előzetes vizsgálat a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező bankoknál, az érintett ügyletek kiemelkedő részét lefedő szerződés-típusoknál már lezárult, és megállapította, hogy a bankok úgy alakították ki az elszámolások képletét, ahogy azt az MNB akarta.

Az MNB 2016 első negyedévéig minden érintett pénzügyi intézménynél átfogó, a folyamat teljes egészére kiterjedő vizsgálatot is folytat. Ebben azt figyeli, hogy a feladatokat jogszerűen hajtják-e végre, többek között például hogy a fogyasztói követeléseket a megfelelő módszerrel számítják-e ki.

Az MNB a közleménye szerint folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló információkat, illetve a további intézményekre kiterjedően folytatja előzetes módszertani vizsgálatát is. Ha hiányosságot talál, azonnal intézkedik és megszünteti a jogszabálysértést, szükség esetén pedig kötelezi a pénzügyi intézményt, hogy újra végezze el a számításokat és újból értesítse a fogyasztók.

Hogy milyen bankoknál ésmilyen szerződéstípusokat vizsgált eddig az MNB, és hogy az ön szerződése köztük van-e, azt itt nézheti meg.