Mínusszal indul az állam új bankja

2015.04.02. 11:53

Valutaváltó

A Budapest Bank (BB) a múlt évet 38,7 milliárd forintos veszteséggel zárta. A bank a korábbi években nyereséges volt, de az adósmentés elvitte a tavalyi profitot – jelentette be Zolnai György elnök-vezérigazgató, írja a Napi.hu. A Budapest Bankot a magyar állam febuárban 700 millió dollárért (akkori árfolyamon  214 milliárd forintért) vette megGeneral Electric Capital Grouptól.

Bár a bank 2014 folyamán a korábbi években megszokott, tízmilliárd forint körüli (9,8 milliárd forint) nyereséget ért el adózás után,

a devizahitelek árfolyamrése és az egyoldalú kamatmódosítások visszafizetésére képzett 48,5 milliárd forint céltartalékot képzett, 
 

emiatt volt tavaly veszteséges.

Zolnai azt mondta, a bank sok év után lett először, a többi bankhoz hasonlóan veszteséges. Tavaly a gazdasági környezet kedvezően alakult a BB számára, a vártnál jobb volt. Bár az MNB adatai szerint a teljes magyarországi kkv-hitelezési piac tavaly 5,5 százalékkal csökkent, a BB 10 százalékkal volt képes növelni kkv-hitelállományát.

A bank lakossági hitelállománya azonban tavaly 2,1 százalékkal, 377,7 milliárd forintra csökkent, ezen belül az autóhitel-portfólió 7,1 százalékkal, a fedezetlen hitelek állománya pedig 8,2 százalékkal zsugorodott. Ennek oka, hogy a kifutó hitelek állománya meghaladja az új folyósításokét.

Célunk, hogy a bank mérlegét továbbra is stabilan tartsuk, és 2015-ben is 10 milliárd forint körüli eredményt érjünk el

– mondta Zolnai.

Az elszámolás és forintosítás keretében az ügyfelek értesítése most zajlik, az autóhitelesek egy része már megkapta levelét, a többiek is időben megkapják. Békéscsabán a bank az ottani központjában a folyamat érdekében felvett 30 embert, további harmincat pedig átcsoportosított a 700 főn belül.