Lakóparkokkal pörgetne az MNB

2015.04.10. 09:12

Valutaváltó

Az MNB nem tart attól, hogy a Növekedési Hitelprogram miatt hitelbuborék alakul ki - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatja a Magyar Hírlapnak. Nagy szerint inkább még tovább pörgetnék a programot az NHP finomhangolásával, most például azon gondolkodnak, hogy

lakóparképítések finanszírozására is kiterjesztenék az NHP-t.

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy új lépések kellhetnek azoknak az adósoknak a kezelésére, akik a banki elszámolás után sem tudják fizetni a hiteleiket. Nagy szerint még mindig minden negyedik hitel nem teljesítő, amik leginkább a lakással fedezett hitelekből kerülnek ki. Összesen mintegy 193 ezer ilyen szerződés van, ami 1500 milliárd forintos hitelállománynak felel meg.

A most kínálkozó megoldások, hogy a Nemzeti Eszközkezelő vegye meg az ingatlant, vagy hogy az adós jelentsen magáncsődöt, Nagy szerint több tízezer ügyfélen segíthetnek, de így is maradnak, akiknek nem oldja meg a problémáját, így további lépések lehetnek szükségesek.

Az ügyvezető szerint vannak ilyenekre nemzetközi példák Horvátországban a bankok, a közmű és telekom cégek elengedték az ügyfelek adósságát, Írországban a bankok átstrukturálták a nem teljesítő hitelek egy részét, hogy fenntartható legyen az ügyfelek adóssága.