Devizahiteles vagyok, és senki sem mentett meg

2015.05.07. 13:19 Módosítva: 2015.05.07. 13:29

Valutaváltó

A héten azok a devizahitelesek is megkapják a bankjuktól a várt elszámolólevelet, akiknek a múlt csütörtöki határidő miatt az utolsó napon postázták a papírokat. Mostanra tehát vagy másfél millió adós szembesült azzal, hogy

  • mennyi pénzt kap vissza,
  • mennyivel tartozik még a bankjának,
  • és, hogy milyen feltételekkel kap új forinthitelt, és annak mennyi lesz a havi törlesztője. 

Az se aggódjon, aki még nem kapott semmit, ha ugyanis a szerződésekkel kapcsolatos polgári perek március 1. után fejeződnek be, az elszámolás megküldésének határideje nem április vége, hanem a per befejezését követő 60. nap. A pontos határidők itt vannak

Aki már megkapták a papírt, de nem tetszik a bankja által kínált új forintkamat, az 60 napig szerződést bonthat. Aki ezt meglépte, annak 90 napja van új bankot keresni jobb feltételekkel (a váltás költségmentes, a bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel). 

Hová tűnt a megmentés? 

Mivel a "mentőcsomag", "banki elszámoltatás", "devizahiteles mentőöv" és egyéb kifejezések hallatán sokan azt gondolhatták, hogy most végre nagyjából megszabadulhatnak a törlesztéstől, sokaknak nagyon fájhat szembesülni azzal, hogy a forintosított devizahitelekkel sincsenek sokkal könnyebb helyzetben. Vagy akár egyáltalán nincsenek könnyebb helyzetben.

A kimentés ugyanis nem abból állt, hogy a bankok veszteségként könyvelhetnek el minden hitelt, az adósok meg a tartozásaiktól megszabadulnak, hanem leginkább abból, hogy a törlesztők kisebb csökkenése mellett az árfolyamok váratlan ingadozásának többé senki nem lesz kitéve. Tehát a jó nagy hitelek jó nagy törlesztői sajnos maradnak, csak éppen árfolyamkockázat nélkül. Egy szakértői becslés szerint a forintosítás és elszámolás utáni hitelkiváltási versenyben 200-370 milliárd forintnyi hitel mozdulhat meg.

Írja meg, ha nem tetszik! 

Amúgy ha jobban belegondolunk, az árfolyamkockázat véletlenül nagyon szerencsésen időzített kiszűrése nem apró kis semmiség a svájci frank brutális januári erősödése után. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a svájci frankkal szemben történt több mint 20 százalékos gyengülés önmagában 13 ezer forinttal emelte volna vissza egy átlagos, teljesítő svájcifrank-adós törlesztőrészletét.

A forintosítás 500 ezer hitelszerződést érint, amelyek teljes állománya 2014 végén mintegy 3500 milliárd forintot tett ki. Egy átlagos, teljesítő jelzálogadós havi törlesztőrészlete a devizahiteles probléma rendezése előtt 78 ezer forint volt, ami az elszámolás és a fair bankrendszer szabályozás következtében 25-30 százalékkal, vagyis több mint 20 ezer forinttal csökken.

Ezek persze csak a makroszámok, és ettől még sokan érezhetik most becsapva magukat. Kíváncsiak vagyunk a személyesebb történetekre, olyasmi részletekkel színezve, hogy mikor adósodtak el, eddig nagyjából mennyit fizettek vissza (forintban), most mennyivel tartoznak, és ehhez képest mire számítottak. Persze az is érdekel, ha valaki sokkal jobban járt, mint várta. A történeteket küldjék el a tema+devizahitel@mail.index.hu címre.