Alkotmánybíróságra menne az OTP a Quaestor miatt

2015.05.15. 12:48

Valutaváltó

A Quaestor kártalanítási törvény és Quaestor Kártalanítási Alap miatt az OTP már beadta a keresetét a bírósághoz a fiktív kötvényekkel kapcsolatban és a bank tervezi, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, írja a Portfolio. A legnagyobb magyar bank meggyőződése, hogy az alapba történő befizetés alkotmányos jogokat sért.

Az OTP-nek az nem tetszik, hogy a Buda-Cashtől és a Hungáriától eltérően a kormány  a Quaestornál valamiért szinte teljes kártalanítást rendelt el a többi iparági szereplő pénzéből. Korábban a Keler vezetője és Bankszövetség is felszólalt a quaestorosok kiemelt kárpótlása ellen.  

Bár az OTP-nek részben azért jól is jött a brókercégek körüli botránysorozat, sok új ügyfél kereste náluk a biztonságot, de azért a vezérhelyettesük, Wolf László korábban  elmorfondírozott pár megválaszoltan kérdésen, mint hogy a Quaestornál:

Volt-e egyáltalán kötvény? Ha nem volt, akkor az miért befektetési szolgáltatás? Ha viszont tiltott betétgyűjtés zajlott, akkor miért a Beva fizet? Az MNB bő három hónapja miért adott minderre engedélyt? Miért nem támogatja Magyarország a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlődését? Lényegében visszafizetünk mindent azoknak, akik éveken át rendkívül kockázatos termékbe fektettek, és bátorságukért magas hozamot kaptak egy szabálytalan kibocsátótól. Ha a magas hozamot és a kártérítést is megkapja valaki, vajon miért fogja legközelebb jobban megválogatni a befektetését? Ha pedig a szabályozók nem vállalnak felelősséget, nem viselnek kárt, akkor a Beva intézményében miért nincs fontosabb szerepe annak, aki fizet, vagyis a piacnak?