Orbántól kérnek segítséget a Kun-Mediátor károsultjai

2015.05.21. 17:19

Valutaváltó

Nyílt levelet írtak Orbán Viktornak a Kun-Mediátor károsultjai, amelyben a pénzmosás elleni szabályok betartatását, a hatósági felelősségvállalás erősítését és áttekinthetőbb, valóban hiteles cégnyilvántartás létrehozását kérik. Na meg Questor-szerű kártérítést.

A levelet Dobrossy István, a Kun-Mediátor károsultjainak egy részét képviselő ügyvéd és Balog Zoltán, a károsultak önszervező csoportjának vezetője ma át is adta a Miniszterelnökség munkatársának a Parlament előtt – írja az MTI.

A károsultak ügyvédje szerint jól felépített csalássorozatról van szó, ezt a cég több mint egy évtizeden át végzett tevékenysége is alátámasztja. A levélben a károsultak jogszabály-módosítást javasolnak, mert az ügy kapcsán bebizonyosodott: a cégnyilvántartás nem ad hiteles tájékoztatást a cégek tevékenységi köréről,

bármelyik társaság bármilyen tevékenységet felvehet, hatósági kontroll nélkül.

Javaslatuk szerint csak akkor lehessen bizonyos tevékenységeket, különösen pénzintézetieket bejegyezni a cégnyilvántartásba, ha a kérelmező igazolja, hogy megvannak az engedélyei az adott a tevékenységhez, amik az érvényességét rendszeresen felül kellene vizsgálni. Kötelezővé tennék azt is, hogy a tevékenységi körök közé csak azt lehessen felvenni, amelyet a cég ténylegesen gyakorol, azaz számlát bocsát ki. A Kun-Mediátor Kft. a károsultak szerint jogszerűen működő pénzintézet látszatát keltette.

Karcagon szerintük olyanok is tudtak a cég "kvázi betétgyűjtő" tevékenységéről, akiknek hivatali kötelességük lett volna intézkedni, mégsem indult velük szemben soha semmilyen vizsgálat.

Dobrossy őgy látja, a Kun-Mediátor számláját kezelő bankok felelőssége is felmerül, mert észre kellett volna venniük, hogy a cégnek akkora számlaforgalma van, ami az utazásszervezésből nem jöhetett volna össze. A cégnek a mérlege szerint 60-70 millió forintos árbevétele volt, ehhez képest a számláin egymilliárt közeli összeg mozgott, aminek szemet kellett volna valakinek szúrni a bankokban, amik valószínűleg nem tartották be kmegfelelően a pénzmosás elleni szabályokat.

Kérdésre az ügyvéd elmondta: legutolsó információik szerint

ötszáz károsult tett feljelentést, de az ügynek 800-1000 károsultja lehet,

a kár összege 10-20 milliárd forint között lehet becsléseik szerint, átlagosan 5-20 millió forintos betéttel számolva.

A károsultak azt is kérik Orbán Viktortól, hogy a Quaestor-ügyhöz hasonlóan egy alap létrehozásával legalább részben térítsék meg a károsultak kárát. A levelet a miniszterelnök mellett a köztársasági elnöknek és a pártok frakcióvezetőinek is elküldték.

A rendőrség április 14-én este tette közzé, hogy sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A nyomozás idején már ötszáz feljelentés érkezett, a bejelentett kár 10 milliárd forint körüli. A társaság utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét visszavonta az engedélyezési hivatal.