Saját mini NAV-ot csinál magának Varga

2015.06.18. 07:19

Valutaváltó

Az NGM létrehoz egy saját, NAV-tól teljesen független ellenőrző hivatalt - szellőztette meg a minisztérium a Napi Gazdaságban. Ez az új hivatal csak a könyvelőket, könyvvizsgálókat, adótanácsadókat ellenőrzi és ha úgy érzi, bünteti is majd.

Kell egy saját ellenőrző hivatal

Pankucsi Zoltán, az NGM államtitkára szerint mára oda jutott a magyar gazdaság, hogy senki nem hiszi el azokat az adatokat amelyeket a gazdasági szereplők tesznek közzé. Emellett a mostani hatalmas áfacsalások és pénzügyi visszaélésekre is az a válasz az NGM szerint, ha kapnak egy új saját ellenőrző hivatalt a NAV  mellé.

Arról nem beszéltek, hogy a feladatot most végző NAV-tól átvennének-e területeket, vagy egymással párhuzamosan működne az új hivatal. Erről csak annyit mondott Pankucsi, hogy NAV-nak nincs ereje mindenkit ellenőrizni, és be szólt nekik azzal, hogy szerintük "jelenleg hiányos", "nem megfelelő" a pénzügyi és adószakma ellenőrzése. Arról se beszélt, hogy miért nem a már létező ellenőrző szervezetet erősítenék meg, ha pocséknak is látják a működésüket. De a pénzügyi szervezetek átláthatóságát az MNB is ellenőrzi, ezek szerint akkor NGM-nek lehet, hogy nem megfelelően, Pankucsi hivatkozott is brókerbotrányokra.

Ilyen biztos nincs

Az NGM szerint nagyon "felhígult" az adótanácsadói és könyvelői szakma, és korábbi évektől eltérően most már olyanról is hallottak, hogy lehet találni olyan könyvelőt is, aki kétes ügyekben is segédkezik. Pontosabban: "az utóbbi időben többször is fény derült arra – folytatta –, hogy egy-egy vállalkozás olyan adó- vagy könyvviteli szakembert keresett, akit rávehetett kétes ügyeinek elleplezésére.Nem egy esetben pedig eredménnyel járt a keresés".

Az új hivatal munkája során azt is szeretné megtanítani az adótanácsadóknak, hogy etikusan járjanak el és a jelenlegihez képest emelnék a szakmai színvonalukat is. Beleszólna a hivatal ismeretlen mértékben az érintettek képzésébe, a működési engedélyek kiadásába, az ellenőrzésükbe és a büntetésükbe. 

Nem jó nekik a NAV

Némileg kapcsolódhat, hogy korábban Varga Mihály az egész NAV-ot át akarta volna venni, pontosabban az elnök kinevezési jogkörét vonta volna magához, ami egyelőre nem sikerült a szabálytalan beadványuk miatt.