Jolika neve fogalom volt a befektetési szakmában

2015.06.24. 07:47

Valutaváltó

A régóta működő cég és a tulajdonosok hitelessége volt a garancia arra, hogy az ügyfelek visszakapják a pénzüket, mondja Sz. Klára, a bedőlt Hungária Értékpapír ceglédi irodavezetője, akit a bíróság házi őrizetbe engedett az előzetesből. Szerinte minden érdemi döntést a két tulajdonos, István és Jolika hozott, soha nem tűnt fel neki semmi gyanús, a húszszázalékos hozamot elérhetőnek tartotta. Elmondta, hogy a felügyelet sosem érdeklődött náluk a furcsa milliárdos ügyfelükről, ahogy a NAV sem, Cegléd környékén pedig köztudott volt, hogy mit árulnak. Ügyvédje, Czeglédy Csaba jelenlétében nyilatkozott nekünk.

Hogyan került a Hungáriához?

Ez történt a Hungária Értékpapírnál

A Hungária Értékpapírnál a hatóság 300 millió forintos visszaélést állapított meg, a brókercég tulajdonosainak másik cégén, a Biztonság Trade Kft.-n keresztül viszont becslések szerint akár több tízezer embert is megkárosíthattak több millió forinttal.

A Biztonság Trade-et a Hungária két alapítója, Kecskés Lászlóné Jolika és Seres István alapította, ami a cégkivonat alapján ingatlanok adásvételével foglalkozott.

Ez a cég több millió forintos összegeket kért és kapott kölcsön Cegléd környéki emberektől, akiknek egyéves vagy rövidebb lejárat után 15, 20 vagy még nagyobb, fix hozamot ígértek.

A károsultak elmondása szerint ez a módszer csaknem 20 éve működött Cegléden és környékén, az emberek teljes bizalmát élvezte a társaság, pontosabban annak vezetői, és a befektetési forma teljesen ismert volt a környéken mindenkinek. Addig, amíg a Hungária be nem dőlt, a cég mindig ki is fizette a hozamokat, valószínűleg más emberek befizetéseiből, egyre csak építve a pilótajátékot.

Az elmondottak alapján a Biztonság Trade Kft. erősen kimeríthette a tiltott hitelezés fogalmát, így feltehetően az általa megkötött kölcsönszerződések minősítése is kétséges. A cég vagyonából biztosan nem tudnak majd kárpótolni mindenkit, mert annak 300 milliós tartozása és csak 86 millió forint saját tőkéje van – persze csak akkor, ha elfogadjuk azokat a kétséges adatokat, amiket a cég szerepeltetett a mérlegében.

Nemzetközi bankárképzőt végeztem, 32 éve vagyok a pénzszakmában, voltam biztosítónál, kereskedelmi banknál, az elmúlt 17 évet a Hungária Értékpapír Zrt.-nél dolgoztam végig. Az iparágban mindig olyan munkakörbe kerültem, ahol ügyfelekkel kellett kapcsolatot tartani, és ilyen pozíciókat is töltöttem be. Szerettem az embereket, hobbim volt az ügyfelezés. Konkrétan éppen lakossági számlavezetéssel foglalkoztam, amikor állásajánlatukkal megkerestek a Hungária vezetői, Seres István és Kecskés Lászlóné, Jolika. Jól éreztem magam a banknál, de kisiskoláskorba kerültek az ikergyermekeim, és ekkor még a bank nyújtott nyitva tartással üzemelt, ehhez képest előnyösebbnek tűnt a felajánlott munkahely, ahol kedvezőbb volt a munkaidő-beosztás. Hamar beilleszkedtem, megkedveltem a rám bízott munkakört és a céget, amely ekkor még Biztonság Invest Rt. néven működött. Sokkal személyesebben lehetett tárgyalni az ügyfelekkel egy banki alkalmazott lehetőségeihez képest.

Hogyan fejlődött a cég?

A cég 1992-ben alakult, ekkor még heten voltunk Cegléden a két tulajdonos-vezetővel együtt. Ahogy nőtt a cég, valamint a tőzsde ügymenete miatt szükségessé vált iroda nyitása Budapesten is, ahova áthelyeződött a központ is, és idénre értékesítő ügynökökkel együtt már több mint száz fő dolgozott a Hungária Értékpapír Zrt.-nek. Az eredeti ceglédi fiók továbbra is megmaradt, ahol én voltam az irodavezető.

Az ügyfélkör Cegléd környékéről származott?

A budapesti iroda megnyitása után elég sok ügyfelünk jött Pest megyéből. Az üzleti tevékenység jellegéből adódóan azonban az ügyfelek köre nem koncentrálódott Ceglédre és környékére.

Mi volt a cég fő tevékenysége?

Az ügyfelek részére tőzsdei kereskedést végeztünk kezdetben egy másik brókercégen keresztül, majd a BÉT-en önálló tőzsdetagok lettünk. Állampapír-kereskedelemmel, később külföldi részvények adásvételével is foglalkoztunk, a tevékenységi kör egyre szélesedett. Én kizárólag a Hungária Értékpapírnál dolgoztam, de közben több más cég is alakult a cégcsoportban, így a tulajdonosokhoz tartozott még egyebek közt a Biztonság Trade Kft., valamint a kötvényeket kibocsátó Hungária Gold Kft. és a Hungária Diamond Kft. is.

Milyen kapcsolatuk volt ezeknek a cégeknek a fő cégnek számító Hungária Értékpapírral?

Cegléden közelebbi kapcsolatunk a Biztonság Trade Kft.-vel volt, mivel az ő ügyfeleikkel találkoztunk. Nekik ajánlottak ugyanis egy személyre szabott lehetőséget, amit sok ember igénybe vett. A többi cég működésére nem volt rálátásunk.

A Bizonság Trade Kft.-nél lényegében egy olyasmi, kiemelkedőnek számító, évi 20 százalék hozamot hozó kölcsönadási szerződésről beszélünk, amit az Indexen is bemutattunk?

A feltételek változhattak, de nagyjából igen. Ugyanakkor nem mondanám elképzelhetetlennek ezt a hozamot, mivel privátbanki szinten ennyit el lehetett érni.

Az egyik magazin befektetési versenyét egymást követő két évben is a Hungária Értékpapír Zrt. befektetési szakemberei nyerték, ahol 25 százalék körüli hozamot értek el, tehát nem volt lehetetlen. A Biztonság Trade Kft. is ügyfele volt a Hungáriának.

Mikor jött be Biztonság Trade ügyfélként a Hungáriához?

Nagyjából a 2000-es évek közepén.

És miért bíztak meg az emberek Biztonság Trade kiemelkedő hozamígéretében?

A cégcsoport 1992 óta működött. A tulajdonosok karizmatikus személyek voltak. Kecskésné Jolika neve fogalom volt a befektetési szakmában.

Széles ismeretségi körrel és olyan mértékű tapasztalatokkal rendelkezett, hogy mindenki biztonságban érezte a pénzét.  Igény szerint mindenkit mindig rendben kifizettünk.

Akkor rálátott a cégcsoport könyvelésére?

Nem láttam rá, ez nem volt feladatom.

A Hungáriánál is ilyen családias volt a légkör?

Az ügyfelek egész nap szinte bármikor bejöhettek személyesen megbeszélni az ügyeiket. Volt lehetőség arra, hogy a „Tőzsdeteremben” azonnal bekapcsolódjanak a tőzsdei kereskedésbe, akár láthatták is, ahogy a szemük láttára teljesül a megbízásuk kötjegyük alapján. Az azonnali tőzsdei megbízásokat, illetve a külföldi részvénymozgásokat is figyelhették. A tőzsdei nyitva tartás ideje alatt sokan éltek a lehetőséggel, hogy kövessék a külföldi tőzsdei nyitásokat, a devizák árfolyamváltozását, a napi híreket.

Személyes kapcsolat kialakult a Biztonság Trade ügyfeleivel is. Megtiszteltek a bizalmukkal, így én a befektetés mögött lévő embert, családokat is megismertem, sok esetben elmondták megtakarításuk célját.

Az üzlet ugye az volt, hogy a cég kölcsönvett pénzeket az ügyfeleitől, a pénzt aztán odaadta tulajdonosai másik cégének, a Hungária Értékpapírnak, hogy az megforgassa. Ön is megbízott a Biztonság Trade-ben? Hiszen az ügyfelek nem tudhatták, hogy milyen kockázattal adnak kölcsön, ahogy azt sem, hogy egyáltalán mibe fektetik aztán a pénzüket.

A 22 éve működő cégcsoport és a két tulajdonos hitelessége volt a garancia. Itt az ügyfelek egy jellemzően egyéves, fix hozamú szerződést kaptak, nem volt portfóliókezelési megállapodás, így utólag sem volt közzétéve, hogy mibe fektettek be. Ez a konstrukció nem volt hirdetve, az ügyfelek egymásnak ajánlották a lehetőséget. Ha én nem bíztam volna meg a cégben, hogyan ajánlhattam volna másoknak? Én is megbíztam a cégben, annyira, hogy az összes családi megtakarításunk a Biztonság Trade-nél ragadt. Kézenfekvő is volt, hogy ha ott dolgozom, akkor én is ide fektetem be a pénzem.

Ezzel más dolgozók is jellemzően így voltak a cégnél, hiszen mindenki bízott a vállalatban, így saját családtagjainak és ismerőseinek is ezt ajánlotta. A Biztonság Trade-es befektetésekről mindenki tudott a környéken, a zöldségestől a NAV-osokon át a rendőrökig.

kecskeseres

Az évek során semmi gyanús jelet nem látott arra, hogy valami nincs egészen rendben?

Az utolsó pillanatig sem. Amikor olvastuk, hogy baj van a Buda-Cashnél, és néhány ügyfél kérdéssel keresett meg minket, akkor a főnököm, Seres István még délelőtt az egyik kedves, régi ügyfelünket az irodámban nyugtatta meg személyesen, hogy minden a legnagyobb rendben. Az utolsó pillanatig elhittünk mindent, ugyanúgy dolgozott mindegyikünk, mint bármely más munkanapon.

A befektető ügyfeleket nem érdekelte, hogy miben van a pénzük?

A Biztonság Trade Kft.-ben lévő ügyfelek esetében nem ez volt a jellemző. Elsősorban azok az ügyfelek keresték meg a Biztonság Trade Kft.-t, akik nem akartak saját maguk dönteni a befektetéseikről, nem volt idejük foglalkozni a tőzsdével, vagy nem volt affinitásuk a pénzügyekhez. Ezzel együtt voltak, akik mellette tőzsdéztek is a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, illetve a kockázatot megosztották más befektetésekkel.

Az óriási hozamkülönbség se volt gyanús? Az ehhez leginkább hasonló betétek, de más, kockázatosabb befektetések se tudták megközelíteni ezt a hozamszintet.

Meggyőző volt a már említett magazinos verseny is, mert ott objektíven lehetett látni, hogy bejöttek a vezető bankáraink számításai. Ettől függetlenül, aki időt és energiát fordított arra, hogy saját maga döntsön a befektetéséről, és a megfelelő időpontban tette meg azt, tudott elérni magasabb hozamokat.

Utólag sem lát semmi gyanúsat?

A történtek után elgondolkodtam én is néhány dolgon. Azt kell mondanom, így utólag már aggályosnak tartom, hogy külön nyilvántartást vezettünk füzetben a Hungáriánál lévő befektetésekről, amelyek a valós összegeket tartalmazták, és benne voltak a pontos adózási adatok is... Azt hiszem, utólag értettem meg ennek a célját.

Kimutatásokat hogyan küldött a Hungária, ha mondjuk három évig ott tartottam a pénzemet?

Az adott ügyletről kapott az ügyfél szerződést, illetve év végén igazolásokat.

A tulajdonosok sem beszéltek soha arról, hogy ténylegesen mibe teszik a pénzt? Nem látott rá bármilyen folyamaton keresztül ilyesmire, hogy lehetett-e valami devizás okoskodás, ingatlanügylet vagy bármi más, amibe esetleg tehették a pénzt?

A befektetésekkel kapcsolatos döntések a tulajdonosok kompetenciájába tartoztak.

Egyébként a fekete pénzek számára inkább a Biztonság Trade konstrukciója volt vonzó a hungáriás ajánlathoz képest? Utóbbinál ugyanis több jelentési kötelezettség lehetett a pénzmosás, terrorizmus és egyebek ellen.

Erre a befektetők tudnának leginkább válaszolni, hogy miért választották ezt a lehetőséget. Ahogy már említettem, sok olyan ügyfél volt, akinek mindkét cégben volt befektetése. Ezzel együtt én csak a Hungária irodavezetője voltam, a tulajdonosok kérésére segítettem be a Biztonság Trade-es ügyfelek kezelésébe is.

Ismeri a cég lekapcsolt operatív igazgatóját, M. Ádámot, és azt, hogy ő esetleg miről dönthetett?

Őt ismerem, de a munkakörét nem. Régi munkatárs volt ő is Budapesten.

Ismerte Szele Andreát, a budapesti hungáriás back office vezetőt, akit utána a Földművelésügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának igazoltak le?

Ismertem, de nem volt közelebbi kapcsolatunk.

Lehet tudni azt, hogy összesen hány önkormányzat jött be a céghez, és miért akartak befektetni a hungáriás cégcsoportnál?

Elsősorban a tulajdonosok tudhatták, hogy összesen hány önkormányzat mennyi pénzt fektetett be. Úgy gondolom, hogy az ő kapcsolati tőkéjükkel jöttek létre ezek az ügyletek.

De hogyan lehetett beszerezni egy ilyen jó viszonyt?

Tényleg nem tudom, nem láttam rá.

Hogyan ment az értékesítés, amikor már százan voltak a cégben? Hogy jött össze 20-25 ezer ügyfél?

Budapestre vettek fel sok kollégát, sales munkakörbe is. Ahogy nőtt az ügyfélállomány, a feldolgozáshoz is egyre több munkatársra volt szükség, ügynökcégeken keresztül is értékesített a cég, ezt a létszámot így kell érteni. Cegléden továbbra is csak heten dolgoztunk. A 25 ezer nagyon erős túlzásnak tűnik, nem tudom, honnan származik ez az információ. Szerintem ötezer ügyfelünk se volt.

Hogyan zajlott egy felügyeleti ellenőrzés? Kijöttek az MNB-től öltönyös figurák átnézni a könyvelést?

Régebben ez is előfordult, elsősorban a központunkban, erről a budapesti kollégák tudnának nyilatkozni. Egyébként 2013-ban a cég kapott egy Bisnode „A” minősítést, ennek kapcsán átvilágították.

Az MNB-t soha nem érdekelte, hogy ki ez fura ügyfél (a Biztonság Trade), aki önti a milliárdokat a Hungáriába, a tulajdonosai ugyanazok, és lényegében betéteket gyűjt?

Nem tudok róla.

A NAV sem érdeklődött a Biztonság Trade felől mélyebben?

Tudtommal nem.

De kezeltek titkosan bármilyen könyvelést?

Nem, nálunk biztosan minden elérhető volt a ceglédi fiókban. És a ceglédi iroda összes adatát látták Budapestről, de fordítva nem.

Hogy dolgoztak a tulajdonosok, milyen volt a munkamegosztásuk?

Seres István elnök-vezérigazgató elsősorban a cég üzleti részével, a technikai fejlesztésekkel foglalkozott, több időt fordított a kapcsolatépítésre. A napi munkafolyamatokat elsősorban Kecskésné Jolika irányította és koordinálta, mellette folyamatosan tárgyalt ő is. Ízig-vérig üzletasszony volt. Mindkettőjüket karizmatikus, abszolút köztiszteletben álló embernek lehetett mondani. Egyébként Seres Istvánt 2009-ben választották Közép-Magyarországon az év vállalkozójának, Jolikát 2013-ban. Bármi is lesz ennek a történetnek a vége, azt le kell szögezni, hogy rengeteget dolgoztak.

A Hungária Centrum Irodaház létrejöttét mindketten szívügyüknek tekintették, rengeteg energiát fektettek a kialakításába, a csapatépítést is fontosnak tartották.

Nagy lábon éltek?

Az üzleti élethez szükséges a jó autó és az elegáns megjelenés, ezért ők alaposan meg is dolgoztak, de nem gondolnám, hogy különösebben nagy lábon éltek volna.

Voltak külföldi befektetések?

Lehettek, de amint említettem korábban is, ez a tulajdonosok hatáskörébe tartozott, ők fektették be a cég pénzét. Mi annyit láttunk, hogy jártak ki tárgyalni Ausztriába, Németországba.

Hogyan zajlott az a nap, amikor lekapcsolták a céget?

Ugyanúgy tettük a dolgunkat, mint más napokon, fogadtuk az ügyfeleket, indult a nap, a tőzsde. Ahogyan korábban elmondtam, reggel volt egy tulajdonosi tájékoztató arról, hogy a cégnél minden rendben, én pedig még örültem is, hogy személyesen bemutathattam az egyik tulajdonost egy régi ügyfelünknek, aki megnyugtatta őt a brókerbotrány miatt. Folytattuk a munkát, késő délután pedig nagyjából egyszerre jöhettek hozzánk és a pesti irodába a nyomozók és az MNB is. Akkor tudtuk meg, hogy előtte a tulajdonosok bementek az MNB-be. Ez a március 5-i csütörtöki nap, volt az utolsó munkanapunk. Sajnos.

Van valami elképzelése arról, hogy hova tűntek a milliárdok?

Higgyék el, hogy én lennék a legboldogabb, ha legalább azt sejthetném, hogy ez a pénz megvan valahol.

Ha az ügyfelek ennyire megbíztak a tulajdonosokban, akkor valószínűleg megbíztak önben is, a ceglédi kapcsolattartóban.

Az ügyfelek megtiszteltek a bizalmukkal. Ráadásul, ha bárki ki akarta venni a pénzét, akkor a nagyságrendtől függően néhány hét vagy pár hónap alatt mindenki megkapta azt, ami erősítette ezt a bizalmat.

Nem fél, hogy most itt is kopogtatnak majd visszakérni a pénzüket az átvert befektetők?

Ez a legfájdalmasabb most. Engem nem okolnak, csak segítséget kérnének, nekem pedig jogilag nincs lehetőségem belebonyolódni, mivel az eljárás miatt nem vehetem fel a sértettekkel a kapcsolatot. Akiknek nagyobb összege volt, azok is bajban lehetnek, de a károsultak közt vannak olyan sérült vagy beteg emberek is, akiknek a cégnél befektetett néhány millió az életüket jelentette, és most lehet, hogy elúszik mindenük. Nekem is az egyik gyermekem Down-szindrómás, különösen érzékeny vagyok a hasonló cipőben járók helyzetére. A velem való ismertség okán a Biztonság Trade Kft.-re bízták a pénzüket, ami nekem lelkiismereti kérdés, mivel életek mehetnek teljesen tönkre.

Rengeteg embert érintett, nem nagyon tudom ezt a részét feldolgozni. Már azon túl, hogy én is elvesztettem a munkámat, a megtakarításaimat, az életkilátásaimat, és házi őrizetben vagyok. Nem tudom, mi lesz, de nagyon szeretném, ha az okkal segítségre váró volt ügyfeleim megértenék, hogy én is hasonló helyzetben vagyok.