Van, ahol a CSOK önerőnek számít

2015.06.26. 08:41

Valutaváltó

Készülnek a bankok a jövő héten induló családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) programjára - írja az MTI a Világgazdaság pénteki számára hivatkozva, ami szerint hiába számítják be önerőként a kedvezményt, lehet, hogy kérnek még további saját finanszírozást a hitelfelvevőktől a bankok. A CSOK-ról itt írtunk bővebben.

Hivatalosan három bank, a K&H, az OTP és az FHB jelezte, hogy a jövő héttől nyújtják, az OTP már a médiában is reklámozza a lehetőséget.

A Világgazdaság több bankot megkérdezve azt írta: az UniCreditnél be fog számítani a támogatás az önerőbe, és korábban az MKB, a CIB és az FHB is azt nyilatkozta, hogy saját erőként kalkulál az új szocpollal. Az OTP - bár hivatalosan még nem foglalt állást - partnereit arról tájékoztatta: valószínűleg el fogják fogadni júliustól önerőként a CSOK-ot (de valószínűleg még így is lesz szükség a banknál önerőre). A Budapest Bank azonban a CSOK-on túl legalább 20 százaléknyi önerőt kért.

Vannak még bizonytalanságok abban is, milyen nyomtatványok kellenek majd az igényléshez - írja a lap, amely szerint szinte biztosan, igazolni kell majd például a kiszemelt ingatlan energetikai osztályát, ami használt családi házak esetében általában B, C vagy D kategóriát jelent. A C-nél alacsonyabb besorolású házaknál, lakásoknál pedig olyan igazolás is kell, hogy az ingatlan állapota nem életveszélyes.