Már októberben baj lehetett egy quaestoros cégnél

2015.07.01. 13:42 Módosítva: 2015.07.01. 13:54

Valutaváltó

Már tavaly ősszel nem volt minden rendben az egyik quaestoros hátterű befektetési alappal, aminek valami miatt nem fizetett ki megítélt uniós forrásokat egy állami cég.

Mi a franc az a Jeremie?

Ez egy uniós program, ami amolyan EU-s dizájnterminálként innovatív kisvállalkozásokat támogat, csak kevesebb borozással és több pénzzel: eddig 130 milliárd forintnyi forrást osztottak így ki Magyarországon, ebből 97 milliárd volt EU-s pénz. A rendszer úgy működik, hogy az EU megbíz egy állami céget, Magyarországon az MV Zrt.-t, hogy az magánbefektetőkhöz, alapkezelőkhöz juttassa a pénzt. Ezt a cégeknek is ki kell egészíteni 30 százaléknyi magántőkével, majd ők elkezdhetnek startupokat keresni, amibe befektethetik ezt, amiért cserébe tulajdonrészt kapnak a kkv-ban. A kis cégeknek ez jó, mert tőkéhez jutnak, az alapkezelőknek jó, mert később profitálhatnak ezekből a cégekből, az EU-nak jó, mert a forrás visszatérítendő.

A Forbes arról ír, hogy a quaestoros hátterű Core Venture alap, ami a kisvállalkozásoknak szóló Jeremie pályázati pénzek kiosztásával foglalkozik, már tavaly októberben nem jutott hozzá a lehívott uniós pénzeihez, pontosabban a kifizetést megtagadta a pénzeket kezelő állami Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. 

Vagyis öt hónappal az előtt, hogy beütött volna a Quaestor-botrány, egy állami cég már talált valamit, amiért nem bízott EU-s pénzeket egy quaestoros cégre.

A Forbes úgy tudja, hogy az MV Zrt. még tavaly év végén küldött auditcéget két alaphoz, ebből az egyik a Core Venture volt. Ez után októberben az alap már nem kapta meg a Jeremie-forrásokat, hogy miért, az az MV szerint banktitoknak minősül. Az állami cég a magazinnak annyit mondott, hogy ők akkor járnak el prudensen, ha utána néznek, hogy az alapkezelőknél

nem áll fenn olyan körülmény, amely a források megfelelő felhasználását, vagy pl. a legalább 30%-nyi magánbefektetői forrás rendelkezésre állását veszélyezteti.

Ebből valami olyasmire lehet következtetni, hogy azzal lehetett a baj, hogy a Core Venture-nél nem volt biztos, hogy állni tudják a 30 százalékos önrészt, nem volt biztos, hogy van a cég mögött elég pénz. Az alapkezelő ennek ellenére nem kapott elmarasztalást az MV-től, csak a pénz nem érkezett meg hozzájuk. Más olyan szabálytalanságot, ami miatt megvonhatták volna a pénzt, nem találtak az alapnál.