Az Erste-vezér szerint jó évük lesz jövőre

2015.08.07. 15:56

Valutaváltó

Andrea Treichl az Erste Csoport vezérigazgatója az MTI-nek pénteken adott interjújában arról beszélt, hogy optimista a bank jövőbeni magyarországi működésével kapcsolatban, és úgy látja, hogy a bank jövőre már növekedni tud majd.

A februárban kötött megállapodással kapcsolatban, miszerint a magyar állam és az EBRD tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, Andreas Treichl azt mondta, megoldást kell találni a Quaestor-ügyre. Úgy véli, hogy a magyar kormány jó úton jár, hogy megtalálja a helyes kiutat, hiszen nem lehet a bankokat terhelni egy brókercég okozta károkkal. Elmondta továbbá, hogy a megállapodás egy jelentős feltételét, a bankadó csökkentését a kormány teljesítette és betartotta.

Arról, hogy az egyezség a korábban tervezett júniusi határidőhöz képest eltolódott, a vezérigazgató úgy nyilatkozott: a megállapodás még az idén megvalósul, azonban egy ilyen nagy jelentőségű lépést pontosan elő kell készíteni.

Arról is beszélt még, hogy jó irányba haladnak a megbeszélések a magyarországi Citibank lakossági üzletágának tervezett megvételéről is. A pénteken bemutatott eredmények szerint nyereséges második negyedévet zárt az Erste Group, vagyona alapján Ausztria legnagyobb bankja. A bank közlése szerint valamennyi országban növekedést ért el, Magyarországot kivéve. Az Erste Csoport vezérigazgatója pénteken újságírók előtt elmondta: a második félévben már nyereséges lesz a magyarországi csoport is, azonban a bankadó csökkentése miatt éves eredményként 2016-ban jelentkezik majd a haszon.