Nagyon megbüntették a CFD Marketset

2015.09.18. 10:47

Valutaváltó

Betiltotta az MNB a CFD Markets eddigi tevékenységét, és 90 milliós bírságot is kiszabott rájuk.

Az történt ugyanis, hogy a cég bejelentés nélkül végzett „függő ügynöki tevékenységet”, azaz tőzsdézni lehetett rajtuk keresztül. A szabálytalan honlapjukon nagy tőkeáttételes tőzsdei kereskedést ajánlottak deviza, CFD és árutőzsdei termékekkel való kereskedésre.

A CFD Markets hazai leányvállalatának díjazása az ügyfelek számához igazodott, tehát minél több ember berántásában voltak leginkább érdekeltek. Legalább 240 ügyfelet húztak már be úgy, hogy nem is végezhettek volna tőzsdei közvetítői tevékenységet, ezért jött ez a magas bírság. 

Őrült veszélyes, túl sok mindent megtehetnek a befektetővel

Az MNB erről szóló közleményében még kiemeli, hogy „az elmúlt években egyre nagyobb mértékben terjedtek el az online – jellemzően többszörös tőkeáttételű forex és CFD ügyletek kötését lehetővé tévő – kereskedési platformok. A tőkeáttétel a kis piaci árfolyammozgások hatását nagy mértékében felerősíti, így a piaci mozgások felnagyítása következtében a befektetők akár a befektetett tőkéjük többszörösét is rendkívül gyorsan elveszíthetik. Az ilyen típusú ügyletek kötése tehát még a megfelelő jogosultságokkal bíró, az Európai Unióban székhellyel rendelkező szolgáltatók vonatkozásában is jelentős kockázatokkal jár, különös tekintettel arra, hogy a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó társaságokra a bejegyzés helye szerinti ország jogszabályi környezete vonatkozik.

Az online platformot működtető szolgáltatók esetén ugyanakkor gyakori, hogy az Európai Unión (EU) kívüli, jellemzően offshore területen kerülnek bejegyzésre, ahol a jogszabályi követelmények jóval megengedőbbek, így kevésbé védik a befektetők érdekeit. Az ilyen, offshore területen bejegyzett, jellemzően a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, és a befektetők jogi érdekérvényesítési lehetősége még az EU-ban székhellyel rendelkező és határon átnyúló szolgáltatást nyújtó társaságokhoz viszonyítva is rendkívül korlátozott. Mindezek miatt az ezen társaságok által kínált termékek és szolgáltatások különösen nagy kockázatot hordoznak.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének tehát alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha e közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak."