Újabb két pénzintézet neve tűnik el

2015.10.12. 07:47

Valutaváltó

Hamarosan két újabb takarékszövetkezet neve tűnhet el, miután a nagyecsedi székhelyű Nagyecsed és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kisvárdai központú Rétköz Takarékszövetkezet beolvad a nyíregyházi székhelyű Szabolcs Takarékszövetkezetbe - írja a Napi.hu.

Az egyesülési szerződés dátuma szeptember 10., az egyesülés tervezett időpontja pedig 2015. október 31., de legkésőbb a cégbejegyzés tényleges napja - derül ki a Cégközlönyből.

Az egyesülést követően létrejövő takarékszövetkezet tőkéjének és üzemméretének nagyságából következően biztonságosabb, jobban ellenáll a piaci kihívásoknak és hosszú távon biztosítani képes a prudenciális tőkekövetelményeknek történő, az Integrációs törvény szerinti, továbbá a pénzügyi intézmények tevékenységével szemben megfogalmazott új elvárásoknak való megfelelést. Hatékonysága révén tulajdonosai osztalékelvárásainak is meg kíván felelni - olvasható az egyesülési tervben.

Az utóbbi hónapokban felpörgött az egyesülési láz, jó néhány takarék döntött a beolvadásról.

Csak szabályosan

Egy takarék beolvadásának feltétele az MNB mint felügyeleti hatóságnak az átalakuláshoz adott engedélye, továbbá a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetétől (SZHISZ) jóváhagyást kell szerezni az alapszabály módosításához és az elszámolásról szóló végleges szabályzathoz. Az átalakulás engedélyezésére a Takarékbank Zrt.-nek is rá kell bólintania.