Mindenki kérhet elszámolást a bankjától

2015.11.16. 12:28

Valutaváltó

Akkor is kérhet részletes elszámolást bankjától, ha a bankok korábban nem nyúlták le a pénzét, és ezért nem kapott elszámolási értesítőt a bankjától szeptember végéig, derül ki a jegybank közleményéből.

Az elmúlt időszakban több fogyasztói megkeresés érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) és a Pénzügyi Békéltető Testülethez is már konkrét kérelem formájában arra vonatkozóan, hogy azon forint- és devizahitelesek kérhetnek-e részletes elszámolást, akiknél a bankjuk nem emelte meg tisztességtelenül a kamatot, díjat vagy a költséget és ezáltal nem jött össze tisztességtelenül elvont összeg. Nekik ugyanis emiatt az elszámolási szabályok szerint sem visszajáró összeget, sem elszámolási értesítőt nem kellett kapniuk postai úton az elszámolás 2015. szeptember 30-ig tartó teljesítése során.

A vonatkozó MNB rendelet értelmében azoknál a korábban már szerződésszerű teljesítéssel megszűnt – jellemzően rövid futamidejű, fix költségű – fogyasztói kölcsönszerződéseknél, ahol semmiféle kötelezettség nem maradt fenn és a szerződés ideje alatt tisztességtelen kamat-, díj-, költségemelés sem volt, nem kell külön értesítő levelet küldeni. Az ilyen szerződések esetében a pénzügyi intézmények az elszámolásról a honlapjukon, illetve ügyfélszolgálati helységeikben közzétett közleményben tájékoztathatják az ügyfeleket.

A jegybank álláspontja szerint azonban az elszámolás ily módon történő teljesítése a fogyasztók jogait nem csorbíthatja. Ennek megfelelően az érintett ügyfelek – amennyiben igénylik – ez esetben is kérhetik a részletes elszámolást és annak birtokában és ismeretében tehetnek írásbeli panaszt az elszámolás kapcsán, majd akár jogorvoslatot is kérhetnek a Pénzügyi Békéltető Testületnél. A pénzügyi intézmények az elszámolásról készített részletes kimutatást az ügyfél kérésére – és választása szerint – elektronikus úton vagy nyomtatott formában 5 munkanapon belül ugyanúgy kötelesek díjmentesen rendelkezésre bocsátani, mint minden más esetben.