Megszívatták az Unicredit és a CIB anyabankját

2015.11.24. 09:49

Valutaváltó

Négy olasz bank eléggé kezdett közel sodródni a csődhöz, ezért az ottani bankszanálási alapból adnak nekik pénzt. Ami nagyon rosszul jön a CIB anyabankjának, az Intesanak és az Unicreditnek, lévén, hogy ők az ország legnagyobb bankjai, és így az alap legnagyobb befizetői is, írta le a Reuters hírét a Portfolio.

Az ugyanis egy dolog, hogy az alapból most fizetnek a rosszul működő bankoknak, de ezt az alapot vissza is kell tölteni pénzzel. 

3,6 milliárd eurós bankmentő csomag jön, amiből feltőkésítik a Banca Marche-t, a Banca dell'Etruria e del Lazio-t, a Cassa di Risparmio di Chieti-t és a Cassa di Risparmio di Ferrara-t, mielőtt januárban életbe lépnek a korábbinál szigorúbb uniós bankfelügyeleti szabályok. 1,7 milliárd eurót költenek a négy bank veszteségeinek fedezésére, 1,8 milliárd eurót pedig tőkeemelésre.

Az UniCredit az idei negyedik negyedévben 210 millió eurót (65,1 milliárd forintot), az Intesa Sanapaolo 380 millió eurót (117,8 milliárd forintot) tett félre az olasz bankmentő csomagra.