Még több állampapírt vehetnek a bankok

2015.12.16. 11:35

Valutaváltó

Megérkezett a jegybank sokak által várt, csak félig-meddig unortodox lépése: szigorítják a hitelműveleteik során elfogadható fedezetekre vonatkozó előírásokat. A módosítások eredményeképpen tovább erősödik a fix kamatozású, likvid állampapírok jelentősége a fedezetként elfogadható egyéb értékpapírokhoz képest a bankoknál. Bár az indoklásban az MNB kockázati profiljának javítása szerepel, a Portfolio cikke szerint a jegybank

az intézkedéssel újabb lépést tesz arra, hogy arra ösztönözze a bankokat, hogy minél nagyobb arányban tartsák állampapírban a tartalékaikat.

Az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően hitelt csak fedezett formában nyújthat ügyfelei számára. A fedezetlenség és ebből eredő potenciális veszteségek elkerülése érdekében kockázatkezelési eszközök alkalmazására kerül sor a fedezetek befogadásakor. Az MNB a jelenlegi felülvizsgálat során áttekintette az elmúlt évek értékpapír-piaci változásait és a jegybanki fedezetkezelés nemzetközi gyakorlatában megfigyelhető tendenciákat.

A felülvizsgálatot követően a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a fix kamatozású, magas likviditású állampapírok fedezetként való elhelyezését preferálja az MNB, ugyanakkor az állampapír-fedezetek preferenciális helyzete az egyéb értékpapírokhoz képest tovább javul. Az MNB az értékpapír-piac likviditásának növelése és a piac élénkítése érdekében az értékpapírok likviditását is szem előtt tartva tovább javítja az árjegyzettség jelentette preferenciális haircut-elbírálást.

A változtatások az MNB kockázati profiljának javulását eredményezik, ugyanakkor érdemben nem csökkentik sem a bankrendszer szintjén, sem egyedi banki szinten a rendelkezésre álló fedezetek befogadási értékét. A bankrendszer felkészülését támogatva a módosítások 2016. március 31-i hatállyal lépnek életbe.